Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -2%), se arata intr-un comunicat al INS, citat de Mediafax.

Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei - fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural +40%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +21%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

In constructii se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -21%). Managerii estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Citeste si:

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -6%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -6%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -16%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -1%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +24%).

In domeniul serviciilor cererea (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). Numarul de salariati va fi stabil (sold conjunctural -1%), iar preturile vor creste moderat (sold conjunctural +9%).

sursa foto: Freedigitalphotos.net