Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, luni, ca Romania este din nou pe calea pozitiva, dar ca urmeaza alte provocari, fiind ca o nava iesita dintr-o furtuna, reparata, dar in zare se vede alta furtuna si este nevoie de conditiile necesare pentru a trece prin ea.
Potrivit lui Franks, "sunt nori deasupra Europei" iar Romania trebuie sa navigheze prin aceste ape", relateaza Mediafax.

Seful FMI in Romania a spus ca sunt si vesti bune si vesti proaste privind viitorul.

"S-a reintors cresterea economica, avem patru trimestre consecutive de crestere economica, se pare ca si ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o crestere economica de 2,5%, mai mult decat estimasem si ne asteptam ca si in 2012 sa fie o crestere pozitiva. O veste proasta este insa ca aceasta crestere este insuficienta pentru a imbunatatii standardul de viata al romanilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decat nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o crestere suplimentara", a subliniat Franks.

In opinia sefului FMI in Romania sunt inca probleme foarte mari care impiedica cresterea, pentru revenire. Astfel, locurile de munca sunt insuficiente fata de nevoile romanilor, fiind inregistrate foarte mari probleme in domeniul tinerilor si a celor mai in varsta.
Franks a sustinut ca in Romania este nevoie de politici care sa genereze crestere economica si majorare de salarii, fiind necesara o imbunatatire a sistemului de invatamant.

In acelasi timp Jeffrey Franks a spus ca se prefigureaza probleme in zona euro, chiar daca "suntem in drum spre iesirea din recesiune". Instabilitatea pietei financiare "se traduce in pedepse severe" pentru tarile Uniunii Europene, iar Romania trebuie sa evite aceste politici economice instabile.

De asemenea, Jeffrey Franks a apreciat ca Romania ar trebui sa redirectioneze fondurile din domeniul asistentei sociale doar catre cei saraci si sa se concentreze pe cei care au intr-adevar nevoie.

In ceea ce priveste salariul minim, seful FMI a spus ca daca acesta va creste automat angajatorii vor face mai putine angajari, iar angajarile trebuie incurajate, astfel incat trebuie gasit un echilibru.

Cu privire la pilonul II de pensii oficialul FMI a sustinut ca acesta contribuie la deficit, insa pe termen lung investitia in pensia privata reprezinta locuri de munca.

Sursa foto: INTACT IMAGES/Dragos Savu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri