Inflatia poate fi solutia pentru rezolvarea crizei din zona euro si nu o problema, cum este perceputa de economistii traditionalisti, a spus, intr-un interviu acordat Le Monde, laureatul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman.
Krugman a sustinut la Paris o conferinta despre problemele zonei euro.

Intrebat daca Banca Centrala Europeana ar trebui sa procedeze precum Rezerva Federala si sa cumpere masiv obligatiuni, Krugman a sugerat ca BCE trebuie sa promoveze expansiunea monetara si sa cumpere obligatiuni chiar mai agresiv decat Statele Unite.

Economistul s-a declarat un sustinator al Statelor Unite ale Europei, care ar putea fi realizate printr-o mai mare integrare bugetara si lansarea euro-obligatiunilor, dar in acelasi timp el a remarcat ca sunt destule obstacole in calea acestui proiect, printre care se numara frica statelor de a-si pierde suveranitatea sau refuzul de a salva de la faliment niste "iresponsabili".

In ceea ce priveste modelul pe care Germania vrea sa il impuna Europei, Krugman considera ca solutia disciplinei fiscale propovaduita de nemti este gresita in cazul Europei.

"Ei cred ca se poate aplica solutia lor la zona euro. Dar daca acesta ar fi cazul, ar trebui sa gasim o alta planeta pentru a exporta produsele europene", afirma Paul Krugman.

Laureatul premiului Nobel pentru economie mentioneaza ca este foarte preocupat de ce se intampla in Europa si cum aceasta poate gasi modalitati pentru a se ajusta intrucat "acesta este un motiv real de ingrijorare pentru viitorul economiei globale".

Despre masurile anti-criza luate la sfarsitul anului trecut, Krugman spune ca pana in prezent factorii de decizie nu au reusit sa abordeze problemele din zona euro in esenta lor.

"Criza este vazuta doar ca o problema de cheltuieli exagerate. Dar nu este cazul. Aceste dezechilibre exista, dar avem, de asemenea, si un decalaj de competitivitate si in ceea ce priveste fluxurile de capital", a explicat Krugman, care a salutat totodata incercarea presedintelui BCE, Mario Draghi, de a usura tensiunile de pe piata obligatiunilor suverane.

Sursa foto: Nobel Media AB

1. Credeti ca aprinderea inflatiei poate fi solutia pentru criza zonei euro?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri