"Eu am obligatia sa le spun romanilor ca iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai in Romania, ci in toata UE. Si, daca vreti, la un moment dat pot sa va dau cifre. Din acest motiv, cele doua documente adoptate ieri au semnificatie deosebita. Forma finala a Tratatului si o declaratie care vizeaza crearea de locuri de munca. Ele parca au si o semnificatie, puse la un loc. Pentru ca, pe de o parte, forma finala a Tratatului, alaturi de celelalte documente adoptate in ultima perioada, ne impinge pe toti cei care vom ratifica acest tratat spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decat producem si cea de-a doua ne da solutia. Solutia este crearea de locuri de munca si nu imprumuturile", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca nu vrea sa lase impresia ca el este cel care vrea sa aduca vesti rele romanilor, acestea fiind informatii care vorbesc despre responsabilitate.

"In calitate de sef de stat, am obligatia sa informez cetatenii unde stam, unde stau aliatii si partenerii nostri din UE si ce este posibil sa facem impreuna. Sigur, stiu care este diferenta de salariu dintre salariul din Romania si salariul din Germania, dar aceasta realitate n-o putem corecta peste noapte si atunci, indiferent cat este de neplacut ceea ce spun, daca va fi considerat neplacut, eu am obligatia sa informez romanii despre ce avem de facut", a adaugat seful statului.

Statul cu cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor dintre statele UE, totalul datoriilor fiind de 97,9 miliarde, dintre care 22 de miliarde datorie publica.

Citeste si:

"Apropo de datorii, vreau sa stie romanii cum stam din punctul de vedere al datoriilor noastre. Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE", a spus presedintele.
Traian Basescu a precizat ca se refera atat la datoria privata, cat si la cea publica.

"Vorbesc de datoria publica si datoria privata, iar statul nu plateste decat datoria publica. Avem o datorie totala de 97,9 miliarde, din care 22 de miliarde datorie publica, iar restul datorie privata, datorii apartinand cetatenilor, firmelor, nerezidentilor care se afla in Romania", a explicat Traian Basescu, precizand ca statul plateste numai datoria publica.

"Romanii au fiecare in spatele lor de plata 4.570 de euro datorie, inclusiv cea privata", a spus presedintele, adaugand ca, potrivit acestor cifre, Romania este "statul cu cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE".