Emil Boc si-a inceput mandatul in decembrie 2008, an in care economia duduia, iar politicienii nu erau ingrijorati de criza financiara care incepuse in Statele Unite, si a renuntat la functia de premier in 2012, cand economia a revenit pe plus, dar temerile unei noi recesiuni au revenit.
In 2008, economia Romaniei pompa cu repeziciune, desi norii unei furtuni financiare se adunasera in Statele Unite si chiar in Europa. Romania a incheiat anul cu un avans al PIB de 7,3%, iar multi economistii avertizau ca economia se supraincalzise, iar o "aterizare dura" era iminenta.

De asemenea, rata anuala a inflatiei urcase la aproape 8%, ceea ce alimenta ingrijorarea oficialilor de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In ceea ce priveste somajul, Romania statea foarte bine in 2008, cu o rata de 4%, ceea mai scazuta din ultimii 7 ani.

In mediul politic, in schimb, noul cabinet format de Emil Boc nu lua in calcul o schimbare dramatica a cursului economiei, iar faptul ca nu a prevazut furtuna financiara care avea sa loveasca si Romania va fi punctul nevralgic al executivului nou format.

2009 va fi anul in care Romania va reveni cu picioarele pe pamant, atat din punct de vedere economic, intrucat economia a suferit o "aterizare dura" (hard landing - n.r.), cat si in ceea ce priveste presiunile asupra Guvernului.

Guvernul Boc a fost demis in octombrie 2009, in urma unei motiuni de cenzura adoptata de Parlament, premiera in politica romaneasca de dupa 1989. Dar, in decembrie 2009, un cabinetul Boc II a fost validat, dupa ce presedintele Traian Basescu a castigat un al doilea mandat la Cotroceni.

Caderea primului cabinet Boc nu a fost o surpriza, in contextul in care economia intrase in recesiune, iar indicatorii macroeconomici aratau foarte prost. Romania a incheiat anul 2009 cu o scadere economica de 6,6%, somajul depasise 7%, iar deficitul bugetar saltase la un ametitor 9%.

Declinul economic a conditionat solicitarea de catre Romania a unui imprumut de la FMI in martie 2009. La 4 mai, Consiliul Executiv al FMI a aprobat acordul stand-by in valoare de 17,1 miliarde dolari.

Acordul cu FMI si reformele cerute de Fond au reechilibrat in cele din urma economia romaneasca, dar costurile sociale au fost mari. Somajul a atins aproape 8%, salariile din sectorul bugetar au fost taiate cu 25%, ceea ce a prabusit consumul intern.

In 2010, s-au vazut si primele rezultate ale constrangerilor impuse de FMI, deficitul bugetar coborand usor, spre 7%, in timp ce inflatia s-a temperat in jurul nivelului de 6%.Totusi, contractia economica a continuat, PIB-ul inregistrand o scadere de 1,6%.

2011 a fost anul in care economia Romaniei a revenit pe plus, subiect bine speculat politic de ministrii cabinetului Boc. Totusi, revenirea a fost firava si s-a bazat foarte mult pe anul agricol foarte bun. Estimarile de crestere economica pentru anul trecut se cifreaza in jurul a 2-2,5%. De asemenea, deficitul bugetar s-a ajustat la circa 4,4%, tinta convenita cu FMI, iar inflatia a coborat la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, de 3,14%.

Cu toate acestea, nivelul de trai este departe de a se imbunatati, iar o rata a inflatiei foarte joasa nu face decat sa confirme un deficit cronic de cerere si incapacitatea de revigorare a consumului intern.

Mai presus de toate, ultimii trei ani de criza, care au coincis cu mandatul lui Emil Boc, au generat o dublare a datoriei publice si o diminuare a investitiilor straine directe pana la un nivel derizoriu. Fata de maximul atins in 2010, de 9,5 miliarde euro, investitiile straine au coborat la 1,6 miliarde euro, dupa 11 luni din 2011.

1. Preferati un premier tehnocrat sau politician?

2. Credeti ca Romania va intra intr-o noua criza politica?

3. Ar trebui ca viitorul premier sa fie economist?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri