7 Februarie 2012

Cum a cedat Boc, supravietuitorul motiunilor de cenzura



Emil Boc a fost prim-ministru din decembrie 2008, el supravietuind in fata a zece motiuni de cenzura, inclusiv uneia adoptate de Parlament, inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie 2009, dar a depus mandatul guvernului sau pe fondul nemultumirilor din partid si a protestelor de strada.

Primul Cabinet condus de Emil Boc s-a format dupa alegerile parlamentare din 2008, cand PDL si PSD au format alianta despre care presedintele Traian Basescu spunea ca o visase dintotdeauna, conform Mediafax.

Boc nu a fost prima optiune pentru functia de premier, el fiind nominalizat abia dupa ce Theodor Stolojan a renuntat la functie, inainte de a fi investit de Parlament, motivele neoficiale vehiculate de presa fiind legate de faptul ca nu putea sa isi demita ministrii decat cu acordul liderilor PSD si PDL.

Denumit de presa si politicieni "Guvernul Boc I", Executivul PDL-PSD a functionat pana in septembrie 2009, cand PSD s-a retras de la guvernare, dupa ce premierul l-a revocat din functie pe Dan Nica, ministrul PSD al Internelor, ca urmare a unui scandal legat de posibile tentative de turism electoral.

Primul guvern condus de Boc s-a confruntat cu doua motiuni de cenzura depuse de PNL si UDMR, "Marea pacaleala PDL-PSD" (mai 2009) si "Guvernul PDL-PSD a hotarat decat munca fara rost, mai bine putin si prost" (septembrie 2009), ambele respinse de majoritatea confortabila asigura de parlamentarii PDL si PSD.

##SURVEY_FORM_281##

Retragerea PSD de la guvernare, in preajma alegerilor prezidentiale din 2009, a fost urmata de depunerea, in octombrie 2009, unei noi motiuni de cenzura, "11 impotriva Romaniei", aluzie la cei 11 ministri PDL care asigurau interimatele si la conducerea ministerelor ce revenisera PSD.

Votul parlamentarilor PSD, PNL si UDMR a facut ca motiunea sa fie adoptata de Parlament, premiera in politica romaneasca de dupa 1989.

Demis in data de 13 octombrie 2009, Guvernul Boc I a continuat sa functioneze interimar pana dupa alegerile prezidentiale, variantele cu Lucian Croitoru si Liviu Negoita premieri fiind respinse de Parlament.

Realegerea lui Traian Basescu in functia de presedinte, in 6 decembrie 2009, a dus la cooptarea UDMR si a minoritatilor nationale alaturi de PDL si formarea asa-zisului "Guvern Boc II".

Constituit in baza unei fragile majoritati parlamentare, al doilea Cabinet condus de Emil Boc a supravietuit in fata a sapte motiuni de cenzura, doua dintre acestea nemafiind votate in Parlament.

Despre o posibila demisie a lui Emil Boc presa a mai scris in urma cu aproape un an, in martie 2011, vehiculandu-se atunci inclusiv presiuni in acest sens din partea lui Traian Basescu.

PDL se pregatea de alegeri interne, iar presa a speculat faptul ca presedintele si-ar fi dorit un premier tehnocrat, Boc urmand sa se ocupe doar de partid.

Inclusiv unii membri PDL, precum Cristian Preda si Monica Macovei, au alimentat informatiile despre o posibila demisie a lui Boc, in contextul unor repetate intalniri ale presedintelui Basescu cu liderii si parlamentarii PDL.

In cele din urma, opinia majoritara in PDL a fost in favoarea lui Boc, care si-a pastrat si functia de prim-ministru, dar si presedintia PDL.

Demis si reinvestit, remaniat in mai multe randuri, Guvernul condus de Emil Boc, in diversele formule, a avut doi ministri care au supravietuit din 22 decembrie 2008 pana in prezent: Catalin Predoiu la Justitie si Elena Udrea la Turism si apoi la Dezvoltare Regionala si Turism.



Citeste si