Hidroelectrica a initiat, la 1 decembrie, negocieri cu toti beneficiarii de acorduri directe de achizitie a electricitatii in vederea majorarii preturilor de vanzare, a reducerii cantitatilor de electricitate si a duratei contractelor, potrivit Mediafax.

"O parte dintre companii au acceptat cresterea preturilor electricitatii pe care o cumpara de la Hidroelectrica, o parte au fost de acord cu cresterea preturilor si reducerea cantitatilor. Unii au acceptat o crestere foarte mica a tarifelor", au afirmat sursele.

Potrivit acestora, in cazul unor contracte preturile de vanzare au urcat, dupa negocieri, la 155-164 lei/Mwh, fata de o medie de 130 lei/MWh, iar cantitatile au coborat cu procente cuprinse intre 10% si 20%.

Renegocierea acestor contracte si anularea, in limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost cerute autoritatilor romane de catre reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Termenul stabilit de FMI a fost 15 februarie, dar pana la acea data autoritatile nu au finalizat discutiile. Drept urmare, Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Hidroeletrica, a transmis Ministerului Justitiei documentele pentru analiza in vederea anularii contractelor.

Potrivit surselor citate, transmiterea acordurilor catre Ministerul Justitiei a fost facuta la cererea FMI, chiar daca beneficiarii acordurilor au acceptat conditiile impuse de Hidroelectrica.

"Nu s-a renuntat la demersul la Ministerul Justitiei, dar este o actiune separata de renegocierile Hidroelectrica cu beneficiarii contractelor directe", au mai spus sursele.