Romania ramane in urma Bulgariei in ceea ce priveste convergenta la Uniunea Europeana, in contextul in care produsul intern brut per capita ajustat cu puterea de cumparare creste mai incet, dupa cum arata o analiza realizata de wall-street.ro. Afla cat de in fata vor fi bulgarii pana in 2017.
Potrivit datelor FMI, ritmul de crestere a PIB per capita, ajustat cu paritatea puterii de cumparare (PPP), a crescut in Bulgaria in medie cu 7,4% in perioada 2000-2010, de la 6.266 dolari la sfarsitul lui 2000, la 12.851 dolari in 2010.

Prin comparatie, Romania a crescut cu doar 6,8% in perioada similara, de la 6.099 dolari (2000 - cand eram peste Bulgaria), la 11.860 dolari (2010).

Daca ar fi sa se pastreze un ritm similar al avansului, desi factorul de crestere a inclus si anii de criza, Bulgaria va ajunge in 2017, adica in sase ani la un PIB per capita ajustat la puterea de cumparare de 21.182 dolari.

Astfel, PIB per capita in cazul Bulgariei va creste cu aproape 75% in zece ani (2007-2017), ceea ce indica ca standardele de viata ale bulgarilor se vor imbunatati simtitor, cu toate ca economia mondiala a trecut peste o recesiune severa.



In schimb, proiectia facuta de wall-street.ro in cazul Romaniei arata o crestere de circa 63% in zece ani, ceea ce inseamna ca vecinii nostri de la sud de Dunare fac pasi mult mai mari spre convergenta.

Romania ar putea sa aiba in 2017 un PIB per capita ajustat cu puterea de cumparare de 18.797 dolari.

Graficul de mai jos arata cum economia romaneasca va performa mult mai slab decat cea a Bulgariei, lucru care se vede din panta mult mai putin abrupta.



"Este surprinzator ca Bulgaria are un PIB per capita ajustat cu puterea de cumparare mai mare decat al Romaniei. Cred ca Bulgaria accelereaza mai puternic decat Romania, din cauza ca noi am pierdut mult in ceea ce priveste potentialul de crestere in ultimii ani de criza", a spus, pentru wall-street.ro, analistul Florin Citu.

Daca ar fi sa ne imbatam cu apa rece, am spune ca de fapt cifrele de PIB per capita sunt subevaluate, intrucat nu tin cont de datele de la recensamant, care au aratat ca Romania are cu 2,6 milioane mai putini locuitori. Astfel, indicatorul PIB per capita va fi inflatat.

Dar, daca ne uitam la vecinii bulgari, vedem ca si ei au inregistrat o scadere a populatiei, potrivit datelor centralizate la 1 februarie 2011. Daca in cazul Romaniei, scaderea populatiei a fost de 12%, Bulgaria a pierdut doar 7%, de la circa 7,93 milioane locuitori in 2001, la 7,36 milioane in 2011.

Mai mult, pe termen lung, o scadere a populatiei atat de dramatica, precum in cazul Romaniei, va frana si mai mult cresterea economica.

Citeste mai mult despre cum recensamantul a dat peste cap statisticile in urmatoarea analiza Wall-Street.ro.

Bulgaria se apropie mai repede de Germania


Daca in cazul Bulgariei vorbim de o proiectie de crestere a PIB per capita de 7,4% pe an, Germania, cea mai mare economie a UE, ar putea sa creasca pana in 2017 in medie cu 3,1%.

Ritmul este bun pentru o economie dezvoltata si ne arata ca, in ceea ce priveste convergenta, avem o mare problema: acceleram mult mai incet decat Bulgaria. Practic, viteza de convergenta este mai mica in cazul tarii noastre.

Daca in 2000 Germania avea un PIB per capita ajustat cu puterea de cumparare de 26.345 dolari, in 2017 acest indicator ar putea atinge 44.618 dolari, ceea inseamna o crestere de 29% pentru perioada 2007-2017.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri