„Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, denunta demersul Opozitiei de a politiza subiectul scumpirii carburantilor. Reamintim opiniei publice ca, potrivit contractului de privatizare a pachetului majoritar de actiuni a Petrom, semnat de catre Guvernul Adrian Nastase, ministerul Economiei nu poate interveni in stabilirea preturilor la produsele petroliere. O astfel de parghie de control nu a fost stipulata in contractul de privatizare”, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ponta ceruse Guvernului cu o zi in urma „sa nu mai fie pasiv si sa se implice in gestionarea acestei probleme (n.red. a cresterii pretului la carburanti), avand in vedere ca peste 50% din preturile la pompa sunt taxe si accize”.

Ministerul Economiei spune ca o renegociere a clauzelor contractuale de privatizare este imposibila fara acordul partilor.

Citeste si:

„Preturile produselor petroliere, inclusiv carburantii, sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piata libera in functie de cerere si oferta. Aceste preturi depind de mai multi factori cu functie variabila, cum ar fi evolutia pretului titeiului pe piata internationala, evolutia preturilor externe ale carburantilor. evolutia cursului de schimb leu/dolar, sau calendarul de armonizare cu Uniunea Europeana a accizelor pentru produsele petroliere”, spun oficialii Ministerului.

Pretul benzinei a crescut cu 93% in Romania si cu 49% in UE intre 12 ianuarie 2009 si 24 februarie 2012.

Cititi mai mult despre Scumpire benzinei in ultimii trei ani.