Potrivit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 vizeaza alocarea a 346 miliarde euro pentru politica de coeziune, iar din aceasta suma Fondul Social European (FSE) va primi minimum 25%.

"Argumentul statelor care cer reducerea sumelor alocate este gradul scazut de absorbtie a fodurilor structurale", a spus Orban.

Potrivit ministrului, deja sunt state membre care cer reducerea fondurilor de coeziune cu pana la 30%.

In plus, Orban a remarcat ca modelul social european este pus sub semnul intrebarii, avand in vedere amprenta masurilor de austeritate.

"In prezent, suntem in proces de reanalizare a modului de functionare a Fondului Social European, reanalizare nu numai a criteriilor de eligibilitate, ci si a unor <flexibilitati>, citite in sens negativ, care ar trebui sa nu mai existe", a mai spus ministrul.

El a explicat ca, din 2014, UE va impune o serie de conditionalitati foarte dure in ceea ce priveste cheltuirea banilor europeni, iar aceste conditionalitati vor fi aplicate ex-ante, adica Romania nu va putea sa inceapa cheltuirea fondurilor pana nu va rezolva aceste conditionalitati.

Ministrul Afacerilor Europene a anuntat cu ocazia conferintei "Fondul Social European în contextul perspectivei financiare 2014-2020" ca a cerut Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si Ministerului Muncii sa inaspreasca regulile de accesare a fondurilor europene.

Citeste si:

"Daca nu luam lucrurile din timp ne vom trezi in 2014 cu aceeasi rata de absorbtie ca in prezent. Trebuie sa inasprim din timp regulile", a adaugat Orban.

De asemenea, Leonard Orban a atras atentia si asupra unei propuneri a Comisiei Europene care vizeaza intreruperea fluxurilor de fonduri structurale in cazul tarilor care nu vor lua masuri de corectare a deficitelor bugetare sau a datoriilor publice.

Pe de alta parte, Peter Stub Jorgensen, director al Directiei Generale pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune din Comisia Europeana a avertizat ca ideea noului program al Uniunii este sa concentreze fondurile structurale acolo une este nevoie, adica va fi o selectie si "nu vor mai fi acordate fonduri peste tot".

"Este clar ca fondurile structurale opereaza bine intriun mediu clar, pregatit pentru absorbtia acestora", a spus Jorgensen, referindu-se la conditionalitatile care vor fi aplicate din 2014.

"Nimeni nu va mai arunca bani buni peste bani folositi gresit in programele anterioare", a adaugat oficialul Comisiei Europene.

Totodata, ministrul Mediului, Claudia Boghicevici, a mentionat ca Romania va sustine propunerea de crestere a Fondului Social European (FSE) cu 10% in urmatoarea executie bugetara a UE, tinand cont ca fondul a devenit chiar mai important pe fondul crizei economice.

"In perioada 2014-2020 trebuie mentinute ca domenii prioritare ocuparea fortei de munca, incluziunea sociala, lupta cu saracia sau combaterea somajului in randul tinerilor", a declarat Boghicevici.