Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va lansa joi campania de primire a cererilor de plata pentru schemele sau masurile de sprijin pe suprafata 2012.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la centrele APIA, pana la 15 mai, o singura cerere de plata. Pentru cererile de plata depuse dupa 15 mai se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere, iar dupa 11 iunie solicitarea nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs, potrivit unui comunicat APIA, conform Mediafax.

De masurile de sprijin pe suprafata pot beneficia persoanele fizice si firmele care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari sau administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Pentru plata sunt eligibile exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu si Cerintele Legale in Materie de Gestionare pe toata suprafata fermei.

Schemele si masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

Pentru campania din acest an, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 1,087 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricola pentru plata unica pe suprafata.

Potrivit datelor de bilant comunicate miercuri de agentie, totalul platilor derulate prin APIA din fonduri UE in perioada 2007-februarie2012 este de aproximativ cinci miliarde de euro.

"Cinci miliarde euro sunt bani deja platiti in Romania spre beneficiari, spre fermieri, din care 4,6 miliarde euro au fost rambursati de Comisia Europeana. Asteptam in luna martie rambursarea diferentei (...). Gradul de absorbtie este de 61% la ora actuala, cu precizarea ca in ultimii doi ani, 2012 si 2013, sunt si cele mai mari pachete financiare alocabile prin APIA", a declarat intr-o conferinta de presa Florin Marius Faur, diectorul general al agentiei.

Pentru perioada 2007-2013 sunt prevazute plati totale din fonduri UE de aproximativ 8,2 miliarde euro.

In perioada ianuarie 2011-februarie 2012 APIA a autorizat si efectuat plati in conturile beneficiarilor in valoare de aproximativ 2,9 miliarde euro, din care 1,93 miliarde euro din fonduri europene. Sumele au vizat campaniile de plati pe suprafata 2010 si 2011, plati pentru masurile de piata si ajutoare de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri