"Conform strategiei anuntate, este posibila o noua emisiune de obligatiuni pe pietele externe, pentru a ne indeplini programul anuntat de 2,5 miliarde euro. Aceasta operatiune va fi programata pentru a doua parte a anului", a afirmat Dragoi, intrebat daca Romania va mai iesi pe piete in acest an.

In ceea ce priveste piata pe care Romania va iesi in semestru al doilea, ministrul Finantelor a aratat ca optiunile raman deschise si se va decide la acel moment daca emisiunea va fi in euro sau dolari, in functie de randamentele disponibile si conditiile de piata, mentioneaza Mediafax.

Romania a realizat doua emisiuni in dolari de la inceputul acestui an, prin care a vandut obligatiuni in valoare cumulata de 2,25 miliarde de dolari, echivalentul a aproape 1,7 miliarde de euro. Pentru a se incadra in programul anuntat, MFP ar trebui sa mai vanda obligatiuni de circa un miliard de dolari (echivalentul a 750 milioane de euro).

Citeste si:

Dragoi a explicat ca, in opinia MFP, emisiunea de bonduri pe piata SUA realizata la inceputul saptamanii a reprezentat o fereastra de oportunitate, iar investitorii au primit foarte bine oferta Romaniei.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor a aratat ca masurile si politica adoptata au permis Trezoreriei sa performeze si pe piata interna, amintind ca recent s-a obtinut cel mai mic randament pe certificatele la sase luni si cea mai lunga maturitate, din 2005, pe titlurile denominate in lei, de 15 ani.