Tratatul de guvernanta fiscala UE va fi aplicat integral statelor membre semnatare a caror moneda este euro, iar Romania, care nu a aderat inca la moneda unica, poate alege momentul la care va ratifica actul, avand insa intentia de a finaliza procedura pe parcursul acestui an, transmite Guvernul.

"Tratatul se aplica integral statelor membre semnatare a caror moneda este euro. Romania, care nu a aderat inca la moneda unica, poate alege momentul la care va ratifica tratatul si va declara ca intentioneaza sa aplice acest tratat, partial sau integral. Romania intentioneaza ca, in cursul acestui an, sa ratifice tratatul si sa decida asupra modului de aplicare a acestuia", se arata intr-un comunicat al Executivului, preluat si dat publicitatii de Mediafax.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Romania, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

"Romania a dorit sa se alature acestei initiative atat pentru a putea contribui la procesul de consolidare a Uniunii, cat si pentru a-si promova punctele de vedere", a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu, citat in comunicat.

Tratatul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013, dupa ce va fi fost ratificat de cel putin 12 state contractante din zona euro sau in prima zi a lunii urmatoare ratificarii de catre cel de-al 12-lea state membru al zonei euro, aplicandu-se data care intervine mai intai.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Topul vorbitorilor de limba engleza: Pe ce loc se afla Romania