Ministerul Mediului a primit acordul Guvernului sa se imprumute cu 100 milioane lei de la Trezorerie, pentru a acoperi in martie platile in proiectele finantate prin Programul Operational Sectorial privind Mediul, procedura decisa de Executiv si in cazul altor programe de finantare, intrerupte de CE, potrivit Mediafax.
Imprumutul va fi contractat din fondurile obtinute de stat din privatizare si pastrate la Trezorerie.

"In scopul asigurarii necesarului de finantare a Autoritatii de management pentru Programul Operational Sectorial Mediu, aferent lunii martie 2012, in vederea efectuarii platilor pentru proiectele finantate in cadrul programului, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinantarile, aferente asistentei financiare nerambursabile primite de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene, se aproba alocarea temporara de catre Ministerul Finantelor a sumei de 100 milioane lei, pentru luna martie, din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului", se arata intr-o hotarare aprobata in ultima sedinta de Guvern.

Ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru aest proram este Ministerul Mediului.

Imprumutul de la Trezorerie va fi restituit in euro pana la 17 decembrie, din sume rambursate de catre Comisia Europeana.

In cazul in care sumele rambursate de Comisia Europeana nu vor acoperi integral imprumutul, din cauza unor cheltuieli care ulterior sunt constatate drept neeligibile, Ministerul Mediului va achita diferenta din bugetul propriu.

O decizie similara a mai fost luata de Guvern si in cazul Ministerului Muncii, pentru Programul Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane, si al Ministerului Dezvoltarii Regionale, pentru platile aferente proiectelor finantate prin Programul Operational Regional.

Cele doua programe pentru care s-a decis acoperirea platilor de la Trezorerie au fost intrerupte de catre Comisia Europeana.

Astfel, din cauza unor nereguli constatate in cursul unui control anual pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional incepand cu data de 11 iunie 2011. Platile au fost reluate in luna decembrie.

In cazul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Comisia Europeana a decis in luna februarie intreruperea termenului de plata.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat atunci ca nu exclude sa mai apara si alte "accidente" de genul intreruperii de catre Comisia Europeana a platilor pentru POSDRU.

La sfarsitul anului trecut, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara ca una dintre cele mai mari nerealizari ale institutiei anul trecut este absorbtia fondurilor UE.

El a precizat ca totalul banilor absorbiti de Ministerul Mediului din fonduri europene se ridica la 260 de milioane de euro.

Totodata, ministrul a mentionat ca prin POS Mediu sunt 289 de proiecte aprobate in valoarea totala de 6.604.487.819 de euro din care valoarea eligibila este de 4.960.191.573 de euro. De asemenea, sunt alte 235 de contracte de finantare incheiate in valoare totala de 6.390.738.385 euro.

Borbely a spus ca gradul de absorbtie a fondurilor UE in raport cu alocarea pentru perioada 2007-2014 este de 6,23% fara prefinantare si 20,89% cu prefinantare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri