Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%, a anuntat INS, mentinand estimarile privind ritmul de crestere a PIB in trimestrul 4 si pe ansamblul anului.
Produsul Intern Brut estimat pentru 2011 a fost de 578,551 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 2,5% fata de anul 2010, scrie Mediafax.

"Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (4,8%). Cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (+2,7%) urmate de comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,2%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Cererea interna a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010. Reducerea cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,5%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+1,4%), astfel incat consumul final total a fost constant.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 6,3 puncte procentuale.
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al patrulea, serie bruta, a fost de 183,943 milia6rde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,9% fata de trimestrul IV 2010.

Constructiile au fost ramura care a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri a volumului de activitate cu 5,7%, urmata de agricultura, silvicultura si pescuit (+3,1%) si de industrie (+2%).

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,7%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (1,3%) urmata de comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,9%) si in tranzactiile imobiliare (+0,4%).

Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au inregistrat-o in octombrie-decembrie activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (11,1%).

Reducerea volumului de activitate s-a inregistrat in administratie publica si aparare; invatamant; sanatate (-3,1%) precum si in activitatile de intermediere financiare si asigurari (-0,8%).

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV 2011 cererea interna a crescut cu 2,5 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 1,4%, ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 2,8%. Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice s-a redus cu 3,9 procente.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 10,3 puncte procentuale.
Un efect negativ asupra PIB l-a avut, in continuare, evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+4%).

Ca serie ajustata sezonier PIB estimat pentru trimestrul IV 2011 a fost de 148,882 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,2% fata de trimestrul III 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri