Guvernul si BNR analizeaza politicile economice care pot fi aplicate pentru reluarea consumului, necesara pentru asigurarea cresterii economice, in conditiile in care programul de guvernare prevede insa doar recuperarea salariilor taiate, nu si o eventuala reducere a CAS, transmite Executivul, potrivit Mediafax.

"Este nevoie de o reluare a consumului, pentru crestere economica, si din acest punct de vedere sunt analizate masurile de politici economice care pot fi aplicate", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, la sfarsitul intalnirii dintre premierul Ungureanu si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca salariile bugetarilor sa fie majorate concomitent cu o reducere a constributiilor de asigurari sociale, oficialul guvernamental a aratat ca o analiza in acest sens va fi efectuata pe baza datelor economice din primul trimestru, dar a amintit ca in programul de guvernare nu se vorbeste decat de recuperare salariala, daca economia permite, nu si de o reducere a CAS.
Intrebat in acelasi timp daca la nivelul Guvernului exista discutii legate si de cresterea pensiilor, Suciu a raspuns negativ.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, au discutat, vineri, la Guvern, timp de doua ore, la Palatul Victoria sosind, spre finalul discutiilor, si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

Surse oficiale au declarat insa ca ministrul Finantelor s-a intalnit si vineri dimineata cu premierul, pentru a pregati intalnirea cu guvernatorul BNR. La momentul inceperii intalnirii dintre Ungureanu si Isarescu, ministrul Finantelor a avut programata o conferinta de presa, la sediul ministerului.

Intalnirea dintre premier si guvernatorul BNR a fost organizata dupa declaratiile din ultimele zile ale presedintelui Traian Basescu si premierului Ungureanu privind relaxarile fiscale, prin reintregirea salariilor bugetarilor si reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

Basescu a mentionat ca nu este suficient sprijinul politic pentru cresterea salariilor, aratand ca Executivul trebuie sa gaseasca solutii pentru asigurarea resurselor financiare.

Cu doua zile inainte, premierul Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri.

Vineri, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat ca Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel ca orice surplus va depinde de cresterea economica.

El a aratat ca majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de doua miliarde lei, in timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar insemna un efort bugetar in ultimele 7 luni de 2,3 miliarde lei.

Ministrul a atentionat totodata ca economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, dar fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si