"Tentatia este sa privesti cele doua optiuni in contradictie, cand de fapt se succed in modul in care au fost expuse", a afirmat Mihai Razvan Ungureanu, la postul Antena 3.

El a aratat ca recuperarea salariala era primul punct din programul de guvernare, "un scenariu care exista oricum in mintea noastra cand am preluat guvernarea", in timp ce reducerea contributiilor de asigurari sociale s-a dorit a fi un semnal de incurajare catre mediul privat, fara o data certa de aplicare.

"Am simtit nevoia unui mesaj de incurajare catre mediul privat, fara a spune ca acest lucru se va intampla peste noapte. Am spus ca ma intereseaza acest lucru, dar nu am dat un termen", a sustinut premierul.

El a aratat ca reducerea CAS ar avea un impact foarte mare asupra deficitului structural "gravisim" al bugetului de pensii, admitand insa in acelasi timp ca si majorarea salariilor poate avea un impact serios.

Citeste si:

"Ne intereseaza insa oportunitatea, capacitatea de aplicare in functie de spatiul fiscal si repronirea economiei prin consum", a adaugat Ungureanu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca declaratia privind revenirea salariilor la nivelul anterior taierilor nu a fost facuta din populism, ci deoarece s-au indeplinit conditiile stabilite.

Seful statului a mai spus ca, in opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru ca aceasta masura, desi indreptatita, ar reduce deficitul la fondul de pensii.

Cu doua zile inainte, premierul Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale intr-o marja cuprinsa intre 3-5%, "sigur pentru angajati, poate si pentru angajatori", daca situatia economica interna si externa va favoriza aplicarea unei astfel de masuri.