Gradul de absorbtie a fondurilor UE atrase prin Ministerul Economiei este de 17%, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Lucian Bode, adaugand ca procentul il nemultumeste si ca va face tot ce va putea pentru a ca numarul beneficiarilor sa fie cat mai mare, informeaza Mediafax.
"Rata absorbtiei efective a fondurilor europene la nivelul celor 5 operatiuni ale organismului de intermediere pentru IMM este de 17%, procent care ma nemultumeste. De aceea, voi face tot ce voi putea astfel ca anul 2012 sa reprezinte anul cu cel mai inalt plafon de rambursari catre beneficiari de pana acum", a declarat Bode la un seminar pe tema IMM-urilor.

El a aratat ca in prezent cele mai mari dificultati legate de absorbtia fondurilor europene de catre IMM-uri sunt achizitiile publice si perioadele lungi de evaluare a proiectelor.

"In Romania, problemele principale la absorbtia fondurilor europene sunt legate de procedurile la achizitiile publice si perioada lunga de evaluare a proiectelor, care duc la intarzieri. Preocuparea Guvernului in perioada urmatoare va fi pentru eliminarea oricaror intarzieri si respectarea termenelor procedurale. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate cu determinare pentru ca avem oameni pregatiti, modele de eficienta, pe care trebuie doar sa le punem in aplicare", a spus Bode.

El a aratat ca pana in prezent 1.300 de IMM-uri au primit sprijin de la stat prin programele ministerului dedicate sustinerii sectorului prin subventionarea dobanzilor, garantarea creditelor si finantari nerambursabile.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat marti ca ministrii si sefii de autoritati de management care nu vor lua masuri in perioada imediat urmatoare pentru a accelera ritmul de absorbtie a fondurilor UE si a elimina problemele din acest proces vor fi demisi.

El a aratat ca la sedinta comitetului interministerial pentru fonduri UE au fost constatate o serie de elemente care "perturba" procesul de absorbtie, precum viteza lenta de procesare a cererilor de rambursare si incapacitate manageriala in multe situatii.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca nu exclude o eventuala candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale a premierului Mihai Razvan Ungureanu, cu sustinerea PDL, insa acesta trebuie mai intai sa reuseasca la conducerea Guvernului, principalul criteriu in acest sens fiind absortia a sase miliarde de euro de la UE, in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri