Decizia a fost luata in sedinta speciala de vineri a Guvernului privind absorbtia fondurilor UE.

In vara anului trecut, plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului.

"Printr-o hotarare aprobata vineri de Guvern, se amelioreaza fluxurile financiare la nivelul beneficiarilor, prin reducerea cotei de recuperare a prefinantarilor din cererile de rambursare depuse, de la 30% la o cota cel putin egala cu cea conform careia s-a acordat prefinantarea la nivelul proiectului. Este creata si posibilitatea ca garantia depusa pentru obtinerea prefinantarii sa poata fi diminuata pe masura ce este recuperata prefinantarea in cazul beneficiarilor aflati sub incidenta ajutorului de stat de minimis", a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul reuniunii Executivului.

Citeste si:

Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa atraga fonduri europene de aproximativ sase miliarde euro.

Comisarul UE pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, a venit, luni, la Bucuresti si a atentionat ca Romania trebuie sa atraga fonduri europene de circa 30 milioane euro saptamanal pana la finalul acestui an, pentru a beneficia in perioada 2014-2020 de acelasi nivel al fondurilor structurale.