"Problema pe care o avem noi acum este ca, in urma accidentului de la Fukushima, Romania si-a modificat sau se lucreaza la modificarea documentatiei de licitatie, ceea ce face ca aceasta documentatie sa fie gata abia in luna aprilie si am speranta ca va fi aprobata de CNCAN undeva pana la sfarsitul lunii mai, in asa fel incat in timpul verii sa se poata face caietul de sarcini si vom lansa licitatia, undeva, in partea a doua a anului, dar nu eu stabilesc programul", a spus presedintele Basescu, in declaratia de presa de la finalul Summit-ului pentru Siguranta Nucleara de la Seul, relateaza Mediafax.

El a aratat ca noile elemente de securitate introduse in dosarul licitatiei se refera si la necesitatea gasirii unei surse alternative de racire in afara apei din Dunare.

De asemenea, presedintele a confirmat ca exista interes din partea unor investitori sud-coreeni pentru a participa la constructia reactoarelor 3 si 4.

Totodata, el a evidentiat ca trebuie imbunatatit si nivelul de siguranta de la reactoarele 1 si 2 care sunt functionale in prezent. "Reactoarele 1 si 2 nu raman asa cum sunt. Accidentul de la Fukushima ne-a facut sa gandim, in termenii pe care vi i-am spus mai inainte, si despre reactorul 1 si 2. Deci, trebuie sa le imbunatatim nivelul de siguranta, luand in consideratie si o situatie de neimaginat, dupa tehnicieni. Trebuie sa ne imaginam ce e mai rau", a mai spus seful statului.

Citeste si:

Ministerul Economiei a prelungit din nou, pentru 15 septembrie, termenul de prezentare a ofertelor investitorilor pentru participarea la dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.

Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda. Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.