"Semnele recente referitoare la cresterea planificata a salariilor din sectorul public trebuie insotita de preocupari privind masurile posibile de finantare sustenabila. Nu este exclus ca pietele sa puna sub semul intrebarii angajamentul Romaniei in ceea ce priveste politica fiscala sanatoasa si s-ar putea produce presiuni suplimentare, intr-un moment in care nevoile de finantare sunt substantiale", a declarat, vineri, Nicolae Idu, seful Reprezentantei CE la Bucuresti, citeaza Mediafax.

Idu a spus ca Romania a inregistrat in 2011 o crestere economica ce a depasit asteptarile, "dar asta s-a datorat in buna parte unei recolte agricole exceptionale care, probabil, nu se va repeta anul acesta".

"Pentru 2012 se preconizeaza o crestere economica de circa 1,6%. In acest context, trebuie sa subliniez importanta accelerarii absorbtiei fondurilor europene, deoarece acestea reprezinta motorul principal sau chiar unicul motor al cresterii economice in 2012", a mai spus Idu.

Citeste si:

El a mentionat ca Guvernul a depus mari eforturi anul trecut si ele trebuie sa continue. "Exista din pacate unele semne de incetinire a ritmului de aprobare a proiectelor din fondul de coeziune si sunt necesare masuri de stimulare a absorbtiei", a mai spus el.

Idu a amintit ca in cadrul Consiliului European s-a subliniat ca eforturile depuse pana acum sunt insuficiente din punctul de vedere al atingerii majoritatii obiectivelor Strategiei Europa 2020. "Drept urmare, trebuie sa ne concentram urgent pe punerea in aplicare a reformelor, acordand o atentie speciala masurilor care au efecte pe termen scurt asupra cresterii economice", a adaugat el.