Guvernul scoate iar bani din trezorerie pentru finantarea proiectelor POR

Guvernul va scoate din trezorerie inca 750 milioane lei pentru a acoperi si in al doilea trimestru platile aferente proiectelor din Programul Operational Regional (POR), Executivul fiind obligat sa recurga din nou la aceasta procedura, ca si in primele trei luni, din cauza epuizarii prefinantarii CE, scrie Mediafax.

In vara anului trecut, in urma unor nereguli constatate pe zona de achizitii publice, Comisia Europeana (CE) a intrerupt rambursarile pentru axa prioritara 2 din Programul Operational Regional, platile fiind reluate la sfarsitul anului trecut.

In acest context, pentru a putea acoperi in primele trei luni ale acestui an platile aferente proiectelor finantate prin Programul Operational Regional (POR), Guvernul a autorizat Ministerul Dezvoltarii Regionale sa se imprumute cu 650 milioane lei din fondurile obtinute de stat din privatizare si pastrate la Trezorerie.

Un document guvernamental releva insa ca Executivul se confrunta in continuare cu probleme de finantare a acestor proiecte, din cauza nivelului redus al solicitarilor de plata care pot fi transmise la Bruxelles, si va fi obligat sa recurga din nou la banii pastrati la trezorerie din privatizari anterioare.

"In conditiile epuizarii prefinantarii CE, ca urmare a existentei unei diferente substantiale intre procentul de prefinantare acordat de Comisia Europeana, respectiv 9% pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala din suma alocata POR, si procentul de prefinantare acordat de Romania beneficiarilor de proiecte finantate prin POR din instrumente structurale, de maxim 30%, cat si valorii reduse a aplicatiilor de plata transmise la CE pe baza cheltuielilor efectuate de beneficiari, este necesara identificarea altor surse de finantare a cheltuielilor efectuate in cadrul POR", se arata in document.

Astfel, Guvernul va autoriza ministerul de resort sa se imprumute de la trezorerie, din varsaminte din privatizare, cu inca 750 milioane lei, din care 215 milioane lei pentru luna aprilie, 265 milioane lei pentru luna mai si 270 milioane lei pentru luna iunie.

In cazul in care sumele rambursate de Comisia Europeana nu vor acoperi integral imprumutul, din cauza unor cheltuieli care ulterior sunt constatate drept neeligibile, Ministerul Dezvoltarii va achita diferenta din bugetul propriu.

Prin Programul Operational Regional, autoritatile romane finanteaza proiecte privind imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, cresterea calitatii serviciilor turistice, promovarea brandului turistic national, dotarea cu echipamente a bazelor pentru interventii in situatii de urgenta, reabilitarea siturilor industriale poluate, dezvoltarea microintreprinderilor, restaurarea patrimoniului cultural.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri