FMI a publicat scrisoarea de intentie convenita cu Guvernul in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie, potrivit Mediafax.

Documentul reitereaza angajamente mai vechi ale statului roman fata de FMI si prevede, ca noutati fata de scrisorile anterioare, mai multe masuri pentru eficientizarea si privatizarea companiilor de stat.

Scrisoarea a fost redactata in urma ultimei misiuni de evaluare a acordului cu FMI, din ianuarie-februarie.

Romania a indeplinit tintele fiscale si obiectivele structurale convenite cu FMI, iar tinta de deficit bugetar pentru acest an, de sub 3% din PIB pe metodologia ESA, respectiv 1,9% din PIB pe cash, ar trebui sa poata fi atinse datorita veniturilor mai mari din taxe obtinute anul trecut.

Cu toate acestea, politica de austeritate pe partea de cheltuieli publice va trebui sa continue, iar salariile bugetarilor si pensiile din sistemul public raman inghetate, se spune in document, care reitereaza astfel pozitia prezentata in scrisorile anterioare catre Fond.

De asemenea, Guvernul reitereaza angajamentul de a consolida absorbtia fondurilor UE si anunta ca va angaja, pana in luna iunie, 311 persoane in cadrul autoritatilor de management din acest domeniu (100 de posturi vacante, 211 de pozitii noi).

Totodata, statul reafirma angajamentul privind liberalizarea pietei energiei si gazelor.
In sectorul energiei electrice, preturile reglementate pentru consumatorii casnici si non-casnici vor creste cu 5% de la jumatatea anului.

Preturile reglementate vor fi eliminate de la inceputul anului 2014 pentru consumatorii non-casnici, iar dereglementarea tarifelor pentru populatie se va derula treptat, in perioada 2013-2017.

Preturile gazelor

Pentru preturile la gaze, Guvernul trebuie sa prezinte pana la finele lunii aprilie un proiect care va prevedea, printre altele, o foaie de parcurs privind eliminarea treptata a tarifelor reglementate, precum si masuri pentru protejarea categoriilor sociale vulnerabile.

Totodata, scrisoarea noteaza ca a inceput procesul de renegociere sau anulare a contractelor bilaterale din domeniul energiei, incheiate in afara pietei OPCOM. Sunt subliniate contractele de acest tip incheiate de Hidroelectrica, societate care pierde venituri potentiale de 175-220 milioane euro pe an din cauza acestor intelegeri.

In continuare, documentul prezinta masuri privind eficientizarea si privatizarea companiilor de stat.

Situatia CFR

Astfel, Guvernul trebuie sa gaseasca solutii de finantare pana la finele lunii aprilie pentru linia de cale ferata Valcea-Valcele, chiar si cu garantii de stat.

De asemenea, CFR va trebui sa incheie pana la sfarsitul lunii iunie o intelegere cu constructorul belgian Eurostation pentru modernizarea Garii de Nord din Bucuresti, sa puna in functiune, pana la sfarsitul lunii iulie, inelul de cale ferata al municipiului Bucuresti si sa isi majoreze in acest an cu zece procente veniturile din bunurile inchiriate.

Compania de cai ferate trebuie sa continue procesul de licitatii pentru trecerea in management privat a inca 1.600 kilometri de linie, de la 2.400 km in prezent. Segmentele de linie pentru care licitatiile nu se vor incheia cu succes vor trebui inchise, astfel incat CFR sa administreze la sfarsitul lunii aprilie maximum 15.500 kilometri de cale ferata.

Totodata, statul ar trebui sa foloseasca "mijloace bugetare si/sau garantii de stat" pentru a reduce, pana la finele lunii iunie, arieratele CFR fata de furnizorii de electricitate, se spune in scrisoare.

CFR Marfa si CFR Calatori trebuie sa prezinte, pana la mijlocul lunii aprilie, o analiza privind posibila fuziune a companiilor de intretinere din subordinea celor doi operatori de transport feroviar, dar si sa valorifice pana la sfarsitul lunii iunie inventarul de vagoane scoase din uz.
Scrisoarea stabileste ca obiectiv pentru CFR Calatori majorarea veniturilor cu 6% in acest an, in particular prin inchirierea tuturor spatiilor publicitare disponibile.

CFR Marfa mai trebuie sa numeasca, pana la finele lunii aprilie, un consultant pentru privatizarea unei participatii majoritare la companie, obiectiv amanat de la termenul initial de la mijlocul lunii februarie.

Anuntul de vanzare a actiunilor la CFR Marfa ar trebui publicat pana la mijlocul lunii iunie, iar termenul pentru finalizarea privatizarii este sfarsitul lunii octombrie, se arata in scrisoare.
Tot in domeniuil transportului public, Metrorex ar trebui sa stabileasca, pana la sfarsitul lunii iunie, noi programe de functionare adaptate la cerintele pietei si sa creasca veniturile prin introducerea in circulatie, de la inceputul anului viitor, a 16 noi garnituri.

Transportul aerian
De asemenea, Guvernul trebuie sa includa operatorul metroului din Bucuresti pe lista de potentiali beneficiari ai Programului Operational Sectorial Transport 2014-2020, pentru a facilita accesul companiei la fonduri UE, se arata in scrisoare.

Fondul Monetar International a mai cerut Guvernului sa restituie companiei Boeing ultimul avion tip 737-800, inchiriat de Tarom in urma cu patru ani, sau sa reuseasca sa reduca rata de chirie la nivelul pietei, procedura care avea sa fie incheiata cel tarziu pana la sfarsitul lunii martie a acestui an.

FMI a mai solicitat ca Tarom sa aplice un program de reducere a cheltuielilor prin revizuirea rutelor de calatorie, a flotei de aeronave si a structurii de organizare, releva scrisoarea de intentie.

Prospectul de privatizare a unei participatii de cel putin 20% din actiunile Tarom, prin oferta publica initiala, ar trebui publicat pana la finele lunii mai, astfel incat operatiunea sa fie finalizata pana la jumatatea anului.

Posta Romana

La Posta Romana, FMI a cerut reducerea personalului cu cel putin 600 de angajati pana la finele lunii martie si reducerea numarului de oficii postale de la 5.835 la sfarsitul anului trecut la sub 5.700 pana la finele lunii aprilie.

De asemenea, prospectul de majorare de capital prin atragerea unui investitor strategic trebuie prezentat pana la finele lunii mai, iar operatiunea trebuie incheiata pana la jumatatea anului.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri