Pretul unui pachet mediu de tigari ar putea creste de la 1 iulie la circa 60.000 de lei, in urma majorarii programate a accizelor si a taxei pe viciu.
Acciza pentru tigarete va creste, de la 1 iulie, cu aproximativ 25% , reiese dintr-un proiect al Ministerului Finantelor de armonizare a accizelor cu legislatia UE. Acciza de 9,1 euro plus 30% va fi mentinuta pina la jumatatea anului, cind este majorata la 11,47 euro (crestere de circa 25%) pentru 1.000 de tigarete, concomitent cu o reducere de un punct procentual, la 29%, a cotei aplicate la pretul maxim de vinzare.

In plus, nivelul accizei minime nu va putea fi mai mic de 90% din acciza platita pentru tigaretele din categoria de pret cea mai vinduta. Aceasta prevedere va afecta numai pretul tigarilor de categorie inferioara. Ministerul Finantelor Publice va stabili trimestrial valoarea accizei minime, care va sta la baza determinarii preturilor maxime de vinzare cu amanuntul.

Taxa pe viciu, o acciza in plus

Producatorii spun ca cea mai mare problema o va reprezenta taxa pe viciu, sprijinita de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. „Pe linga majorarea programata a accizei, care va creste pretul pachetului cu 4.000 de lei, taxa pe viciu, in formula ei actuala, mai pune 16.000 de lei pe pachet. Daca Guvernul ne-ar asculta ca aceasta trebuie facuta procent din acciza, care sa se duca la Sanatate, atunci scumpirea ar fi de doar 14.000 de lei. In forma actuala, taxa pe viciu nu este agreata nici de UE. Pe buna dreptate, Comisia Europeana o considera tot acciza“, ne-a explicat Gilda Lazar, Corporate Affairs Director JTI Romania. Dezaprobarea acestei taxe de catre Comisia Europeana a fortat autoritatile sa o trimita la Curtea Constitutionala. Taxa va intra in dezbaterea Curtii pe 29 martie. Acolo se va stabili daca taxa se va aplica la pretul intreg al pachetului sau va fi introdusa ca procent din acciza existenta.

Acciza pe tuica din curte

In proiectul Finantelor se arata ca tuica si rachiul de productie proprie se accizeaza prin aplicarea unei taxe de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, in limita unei cantitati de cel mult 50 de litri. Acciza la alcoolul etilic va creste cu 18%, tot de la 1 iulie. In prezent, nivelul accizei pentru alcool etilic este de 465,35 euro/hectolitru alcool pur, taxa standard urmind sa fie majorata la 550 euro/ hectolitru alcool pur. In prezent, tuica de productie proprie nu se accizeaza, in limita a 300 de litri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
BLACK FRIDAY 2018: suntem LIVE cu cele mai bune OFERTE!