Guvernul a extins lista proiectelor finantate de catre Uniunea Europeana si considerate prioritare de catre partea romana, de la 100 la 150 lucrari, valoarea totala a finantarii crescand de la aproximativ 8 miliarde euro la 14 miliarde euro, decizie aprobata in sedinta de miercuri a Executivului, anunta Mediafax.

Lista a fost modificata prin eliminarea a 13 proiecte considerate nerelevante din punct de vedere al cresterii gradului de absorbtie a fondurilor UE si adaugarea altor 63 de proiecte din domeniul transporturilor (in principal legate de coridorul IV paneuropean), energiei, mediului, a declarat agentiei Mediafax ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Printre proiectele adaugate se afla si unele lucrari finantate prin Programul Operational Regional (POR).
Lista proiectelor a fost stabilita de Guvern la sfarsitul anului trecut, majoritatea dintre acestea fiind atunci la un stadiu de executie cu putin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate in intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat sa ridice gradul de executie aproape de 50%, daca termenul de finalizare nu expira chiar in acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate in perioada 2012-2015.

Initial, a fost redactata o lista cu 70 de proiecte, extinsa ulterior la 100 proiecte.

Ultimele date privind evolutia acestor proiecte pana la 29 februarie, releva ca proape jumatate dintre proiectele UE prioritare derulate de Guvern au avansat extrem de modest in primele doua luni ale anului, cu un grad de executie si de jumatate de procent, sau nici macar nu au fost lansate, iar realizarile estimate pentru acest an au fost revizuite in scadere in unele cazuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si