Aceasta a fost prima sa alocutiune in Romania de cand a fost numit presedinte al Consiliului European, in conditiile in care astazi s-au implinit sapte ani de cand a fost aprobata intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana (UE).

„Romania si-a jucat rolul in perioada crizei si a ramas unita alaturi de celelalte state membre UE. Semnarea pactului fiscal reprezinta un semn de incredere. Presedintele Basescu mi-a prezentat astazi ce masuri economice a luat Romania in aceasta perioada grea si pot zice ca au fost niste decizii dificile dar necesare pentru a readuce cresterea economica. Reformele economice trebuie adoptate dupa principii de corectitudine, si, daca fiecare membru UE isi va rezolva problemele punctual, atunci Uniunea Europeana va deveni principala tara in care oamenii vor dori sa traiasca”, a declarat Rompuy.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat pactul fiscal european la inceputul lunii martie.
Tratatul prevede obligatia de a mentine un deficit structural ce nu poate depasi obiectivul national pe termen mediu, stabilit pentru fiecare stat membru in parte, cu o limita inferioara de 0,5% din PIB, la preturile pietei. In cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, deficitul structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB.

„Trebuie sa ne adoptam modelele la mersul economiei mondiale. Prin adoptarea tratatului fiscal vrem sa prevenim si alte crize”, aratat presedintele Consiliului European.

Herman Van Rompuy a precizat ca „nu se poate imagina o Uniune Europeana fara Romania”. Acesta a vizitat prima oara tara in 1974, la 26 de ani, alaturi de un grup de tineri politicieni din Belgia.

Citeste si:

„Desi mi-am spus ca nu voi vizita niciodata o tara comunista, aceasta a fost singura exceptie pe care am facut-o pana in 1989. Atunci am invatat atat din ceea ce s-a zis cat si din cele ce nu se spuneau”, a mentionat Rompuy.

Acesta a adaugat ca s-a intors in 1990 in Romania ca observator al alegerilor libere si a fost uimit de entuziasmul pentru libertate, dar si de saracia din tara.

La finalul discursului, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, i-a oferit lui Herman Van Rompuy distinctia Colanul Parlamentului Romaniei.

foto: wikipedia.org