Preturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au crescut in martie cu 1% comparativ cu luna precedenta si cu 5,8% fata de martie 2011, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS).

"Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au crescut (in martie comparativ cu februarie, n.r.) cu 0,7%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 1,6%. Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de pret in industria prelucratoare (+1,3%). In industria extractiva si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat preturile au scazut cu 1,0%, respectiv 0,4%", se arata intr-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (2,3%), industria bunurilor intermediare (0,7%), a bunurilor de uz curent (0,2%) si a bunurilor de capital (0,1%). In industria bunurilor de folosinta indelungata s-au inregistrat scaderi de preturi, cu 0,1%, precizeaza Mediafax.

Fata de martie 2011 preturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au inregistrat o crestere cu 5,8%.

Pe sectiuni s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (29,2%), in industria prelucratoare (5,8%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,8%) si in industria extractiva (3,2%).

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (11,3%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+4,1%), industria bunurilor de capital (3,6%), industria bunurilor intermediare (3,1%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (1,6%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Preturile la producatorii din industrie au incheiat 2016 pe plus