Datele analizate de Guvern indica o capacitate a economiei de a asigura venituri bugetare pentru o majorare salariala din partea a doua a anului, venituri care rezulta din functionarea economiei, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

"Calculele releva ca exista capacitatea economiei de a sustine venituri bugetare pentru o majorare salariala. Nu exista un sac special de bani pusi deoparte, iar a amesteca salariile cu pensiile este nepotrivit", a spus Suciu, citat de Mediafax.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat ca reintregirea salariilor este prevazuta in programul de guvernare, precizand ca este optimist in legatura cu acest subiect si precizand ca spera intr-un succes al negocierilor cu FMI in acest sens.
Presedintele PSD a spus ca subiectul se negociaza cu FMI.

El a mentionat ca spera ca aceste negocieri se vor incheia cu succes.

Ponta a mai spus ca obiectivul Guvernului si mandatul lui Florin Georgescu la negocierea cu FMI este de a avea trecuta in scrisoarea de intentie restituirea banilor incasati ilegal de la pensionari si un calndar clar cu privire la restituirea catre bugetari a ceea ce li s-a luat in 2010.

"Sunt optimist ca vom putea incheia negocierile in acest sens", a adaugat Ponta.

Intrebat daca este vorba despre o acordare in transe a acestor bani, Ponta a declarat ca este foeba despre "un calendar foarte clar pentru anul acesta".

Anterior, el spusese ca a constatat acum, cand Florin Georgescu a inceput "sa se uite prin hartii", ca nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au prevazut bani pentru reintregirea salariilor, Ponta sustinand ca situatia este "mult mai rea" decat a fost prezentata.

Ministrul desemnat de Finante, Florin Georgescu, a declarat, joi, ca vineri dimineata vor incepe discutiile cu FMI, BM si UE, privind scrisoarea de intentie, despre lipsa banilor in buget pentru reintregirea salariilor el evitand un raspuns si declarand ca cifrele se gasesc la ministere.

Intrebat la ce s-a referit premierul desemnat cand a spus ca situatia bugetului este mult mai rea decat s-au asteptat, Florin Georgescu a evitat sa dea un raspuns.

Premierul demis Mihai Razvan Ungureanu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa in care si-a prezentat bilantul de guvernare, ca situatia economica actuala permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicarii masurilor de austeritate.

"In ceea ce priveste reintregirea salariilor, am avut o abordare prudenta asupra chestiunii, in primul rand pentru ca trebuia sa avem cifrele finale ale primului trimestru, in al doilea rand pentru ca nu am, personal, ca prim-ministru, o miza electorala in ceea ce priveste alegerile locale si am considerat ca a fi prudent si a nu face promisiuni care pot sa se dovedeasca fara acoperire este, in primul rand, semnul respectului guvernamental fata de cetatenii acestei tari. Situatia economica permite astazi revenirea salariilor bugetarilor, la nivelul anterior masurilor de austeritate asumate de Executivul anterior. Lasam aceste lucruri pregatite pentru a fi puse in practica, dar ceea ce a fost esential a facut acest Guvern", a spus Ungureanu.

El a aratat ca sursa de finantare nu se bazeaza in acest caz "neaparat" pe imprumuturi, ci pe banii recuperati din evaziunea fiscala, fonduri europene si investitii straine.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Un an de la protestele din Piata Universitatii. A fost sau n-a fost?