In 2011, China a investit la nivel global peste 70 miliarde euro. Relatiile bilaterale intre Romania si China au inregistrat anul trecut o crestere de 36,2% a exporturilor romanesti si de 8,2% a importurilor, valoarea totala a schimburilor comerciale fiind de 4,2 miliarde dolari.

Economia Chinei a crescut in primul trimestru cu 8,1% comparativ cu perioada similara din 2011, iar guvernul chinez se asteapta in acest an la un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 7,5%.

De altfel, chinezii au anuntat ca vor infiinta o linie de credit de 10 miliarde dolari pentru proiectele de infrastructura in Europa Centrala si de Est (ECE), dar si un fond de 500 milioane dolari pentru investitii in regiune.

Practic, Romania nu ar trebui sa aiba probleme in a-si finanta infrastructura si alte investitii strategice, in conditiile in care chinezii se anunta atat de interesati de regiunea ECE, insa politicienii romani ignora total aceste semnale.

La aproape 9 luni de la vizita fostului premier Emil Boc in China, cele cinci proiecte propuse de partea romana au ramas la acelasi nivel, de discutii.

„Ministrii de resort vor lucra, in perioada urmatoare, la modalitatile practice, tehnice, de implementare a acestor proiecte, respectand cadrul legal romanesc, european si chinez”, declara Boc la finalul vizitei de la Beijing.

Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China, spune ca proiectele propuse de statul roman in luna august a anului trecut au ramas la acelasi stadiu.

Citeste si:

„Partea romana nu a venit cu studii, cu sustinerea sau cu fundamentarea proiectelor. Chinezii s-au aratat interesati, dar au zis ca vor sa vada mai multe date. Romania este intr-o competitie cu tarile din regiune pentru atragerea investititiilor din China si trebuie sa actioneze daca doreste atragerea acestor fonduri”, a precizat Ghelmegeanu, pentru wall-street.ro.

Acesta a aratat ca cea mai mare investitie chineza pe plan local este fabrica de tigari de la Buzau, realizata de China Tobacco, in valoare de 40 milioane euro. Urmeaza alte 2-3 investitii care s-au ridicat la 15-20 milioane euro fiecare, precum fabrica de biciclete de la Deva.

Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), la finele lunii martie 2012, existau 10.344 de societati comerciale cu participare chineza, valoarea capitalului social subscris fiind de 283,2 milioane euro.

Vecinii stau mai bine in relatia cu China

Bulgaria, Ungaria sau Polonia au luat fata Romaniei in atragerea investitiilor chineze.

China urmeaza sa investeasca circa 1,5 miliarde de dolari in Bulgaria in urmatorii ani, in proiecte de infrastructura, energie si agricultura, a declarat presedintele Camerei de Comert Bulgaro-Chineza, Viktor Azmanov, scrie Novinite.com.

Bulgaria si China au semnat deja un memorandum de cooperare economica in urma caruia vor fi infiintate mai multe fabrici, unde vor lucra in jur de 500 de angajati.

Totodata, Ungaria si China au incheiat sapte acorduri de cooperare economica, intre care utilizarea unei linii de credit de 1 miliard de euro de la banca chineza de dezvoltare, pentru proiecte de investitii ale statului ungar.

Inclusiv Polonia se anunta un concurent serios in atragerea banilor din Asia, numai anul trecut valoarea schimburilor comerciale dintre polonezi si chinezi s-a ridicat la 14 miliarde euro, de peste 3 ori mai mult decat in cazul Romaniei.