Franks: Bugetarii isi recupereaza integral banii abia in 2013

Bugetarii isi vor recupera in totalitate salariile de-abia anul viitor, intrucat guvernul a decis sa plateasca banii din contributiile sociale retinute pensionarilor si, astfel, nu poate majora veniturile din sistemul public cu mai mult de 8%, a precizat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

“Am permis relaxarea tintei de deficit cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB. Relaxarea tintei va conduce la o reducere a deficitului cu 2% din PIB fata de 2011, ceea ce reprezinta un semnal de incredere. Suma disponibila nu va fi suficienta pentru a permite recuperarea totala imediata a salariilor, cat si pentru plata contributiilor catre pensionari”, a aratat Franks.

Acesta a mentionat ca executivul va hotari in decembrie reintregirea salariilor, iar bugetarii isi vor primi banii in ianuarie.

Premierul Victor Ponta spunea in urma cu cateva zile, dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, ca salariile bugetarilor vor creste cu 8% de la 1 iunie, restul de pana la 15% urmand sa fie acordat tot in cursul anului 2012, in luna octombrie sau noiembrie.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri