Romania este a saptea tara din Uniunea Europeana (UE) in functie de valoarea adaugata creata de industria miniera si extractiva si a doua din punct de vedere al fortei de munca care lucra in acest sector, arata ultimele date publicate de Eurostat.
Mai exact, la finele anului 2009, valoarea adaugata creata de industria miniera si extractiva pe plan local se ridica la 2,5 miliarde euro, in conditiile in care pe acest segment activau 1.200 de companii si peste 78.000 de lucratori. Totodata, cifra de afaceri in industria de minerit se ridica la aproape 5,2 miliarde euro.

Din punct de vedere al valorii adaugate, Romania este inainte unor tari precum Spania (2 miliarde euro), Franta (2,35 miliarde euro) sau Austria (950,3 milioane euro), dar este in spatele Poloniei (6,5 miliarde euro) sau Olandei (9,7 miliarde euro).

Desi Romania se afla in fata unor tari dezvoltate in ceea ce priveste valoarea adaugata a industriei miniera si extractive, de exemplu, forta de munca din Spania, Franta si Austria care lucreaza in acest domeniu totalizeaza 63.700 de persoane, cu peste 10.000 de angajati mai putin decat pe plan local.

Marea Britanie era pe primul loc in UE in functie de valoarea adaugata formata in minerit si industria extractiva, cu un volum total de 25,6 miliarde euro si o cifra de afaceri de 53,8 miliarde euro. Forta de munca angajata in acest sector se ridica la doar 54.400 persoane.

Mineritul, un subiect sensibil in Romania


Mineritul a ajuns un subiect sensibil in Romania odata cu intentia Gabriel Resources de a exploata zacamintele aurifere de la Rosia Montana. Cel mai aprig sustinator al proiectului de la Rosia Montana este chiar presedintele Traian Basescu, acesta argumentand ca „redeschiderea” mineritului ar crea locuri de munca, acesta fiind de fapt adevaratul aur al unei societati.

La polul opus se afla ONG-urile, care sustin ca extragerea aurului prin cianuri ar afecta mediul inconjurator, dar si o buna parte a opiniei publice, care nu intelege ce beneficii are Romania din minerit.

La Rosia Montana se afla cel mai important zacamant de aur, evaluat la aproape 300 tone de aur si 1.600 tone de argint. Din compania care a concesionat zacamantul in vederea exploatarii, RMGC, statul detine o participatie de 19,31%, in timp ce Gabriel Resources, de 80,46%.

Un alt scandal in care a fost implicat sectorul minier din Romania este cel legat de vanzarea Cupru Min. Compania detinee exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale tarii.

La finele lunii martie, Ministerul Economiei a vandut Cupru Min pentru 200 milioane euro firmei canadiene Roman Copper. Cu toate acestea, pe 7 aprilie tranzactia a picat, intrucat compania canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

In schimb, la inceputul lunii mai, Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) ca "a incetat unilateral discutiile". Iar de aici acuzele dintre compania canadiana si statul roman vor continua.

In prezent, industria miniera nu este profitabila in Romania, chiar acumuleaza datorii. De exemplu, Compania Nationala a Huilei este al doilea datornic catre bugetul de stat, cu restante de peste 2 miliarde lei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri