Recesiunea din zona euro va continua, probabil, si in trimestrul al doilea, afectand exporturile romanesti, iar tensiunile si incertitudinile din Europa risca sa "calce pe nervi" investitorii, cu un impact negativ asupra investitiilor straine directe din Romania, anticipeaza analistii Erste.
"Indicatorii increderii in economia zonei euro pentru luna aprilie s-au cifrat la niveluri dezamagitor de scazute, sugerand ca recesiunea va continua si in trimestrul al doilea", se arata intr-o scurta analiza a Erste, banca-mama a BCR, scrie Mediafax.

Zona euro este piata de desfacere pentru mai mult de jumatate din exporturile Romaniei, noteaza Erste, iar cererea externa a afectat deja negativ Produsul Intern Brut din primul trimestru, contribuind la reintrarea economiei romanesti in recesiune.

Banca austriaca anticipeaza o crestere economica de 1,2% pentru Romania in acest an.

Economia Romaniei a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de ultimele trei luni ale anului trecut si a intrat in recesiune tehnica, definita ca doua trimestre consecutive de contractie a PIB fata de trimestrul anterior respectiv.

In trimestrul al patrulea al anului trecut, PIB-ul a coborat cu 0,2% fata de trimestrul al treilea.

Analistii citati de presa internationala anticipeaza ca economia zonei euro a intrat in recesiune in primul trimestru al acestui an, cu o contractie de 0,2%, precedata de o scadere de 0,3% in ultimele trei luni din 2011.

Eurostat va confirma sau infirma oficial aceasta ipoteza in cursul zilei de marti, insa cresterea economica surprinzator de puternica afisata marti dimineata de Germania are potentialul sa modifice rezultatul la nivelul zonei euro.

Germania, cea mai mare economie europeana, a inregistrat o crestere a PIB de 0,5% in primul trimestru, dupa o usoara contractie in ultimele trei luni din 2011.

Totodata, economia Frantei, a doua din Europa, a stagnat in primele trei luni dupa o crestere usoara in trimestrul al patrulea al anului trecut.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, economia Romaniei a crescut cu 0,3% pe serie bruta si cu 0,8% pe serie ajustata sezonier, potrivit datelor prezentate marti de Institutul National de Statistica.

Analistii Erste noetaza ca incetinirea mai accentuata a exporturilor comparativ cu importurile a limitat creseterea economica anualizata in primul trimestru, insa principalul factor este cererea interna.

"Credem ca cresterea anuala foarte slaba din primul trimestru al acestui an poate fi atribuita cererii interne, in particular consumului populatiei, componenta care genereaza circa 70% din PIB-ul total. Totusi, investitiile slabe si scaderea stocurilor in industrie ar putea sa fi contribuit la limitarea cererii interne, in timp ce incetinirea mai abrupta a exporturilor in raport cu importurile sugereaza o contributie negativa a cererii externe la PIB in primul trimestru, fata de perioada corespunzatoare a anului trecut", se spune in analiza Erste.

In continuare, temerile privind criza din zona euro, proaspat reaprinse, ar putea rezulta in reducerea fluxului investitiilor straine directe catre Romania.

Dupa un moment de liniste in primele doua luni ale anului, datorat injectiilor de lichiditate totalizand 1.000 miliarde euro efectuate de Banca Centrala Europeana (BCE), zona euro a intrat intr-o noua runda a crizei datoriilor de stat.

Atentia pietelor este fixata din nou pe Grecia, unde rezultatul fragmentat, indecis, al alegerilor generale pune sub semnul intrebarii respectarea conditiilor din acordul de finantare convenit cu UE, FMI si BCE si antreneaza speculatii privind iesirea statului din blocul monetar european.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri