"Vom implementa ajustarea convenita de 5 procente a tarifelor reglementate (la electricitate - n.r.) pentru consumatorii casnici si industriali pana la 30 iunie", se arata in memorandumul de politici economice si financiare semnat de Guvern cu FMI, document obtinut de agentia Mediafax.

Procesul de renuntare la tarifele reglementate la energie electrica, cerut de FMI, va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali si pentru cei casnici.

Pentru consumatorii industriali, preturile regelementate vor incepe sa fie eliminate, in etape, din luna septembrie a anului in curs. Aceste tarife vor fi complet eliminate pana la 31 decembrie 2013.

Eliminarea preturilor reglementate pentru consumatorii casnici va incepe in 2013 si va fi incheiata pana in 2017.

Citeste si:

"ANRE va majora treptat cota de electricitate obtinuta de pe piata dereglementata de companiile de distributie pentru consumnatorii industriali ai acestora, ajungand la 100% pana la finele anului 2013. De la 1 ianuarie 2014 vor fi eliminate preturile reglementate pentru consumatorii industriali. (...) Pentru gospodarii, tarifele nereglementate vor fi introduse treptat, incepand cu 2013, finalizandu-se pana in 2017", se arata in document.

In memorandum se mai arata ca Legea energiei electrice ar putea fi aprobata de Parlament pana la mijlocul lunii iunie, iar foaia de parcurs pentru sectorul energeiei electrice va fi facuta publica de Guvern pana in 30 iunie.

Tarifele la electricitate si gaze platite de populatie sunt reglementate de ANRE din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata pentru a aduce preturile la nivelul din blocul comunitar.