"Preturile (platite de consumatorii industriali - n.r.) vor fi integral liberalizate incepand din ianuarie 2015, cu conditia ca intre pretul mediu european si pretul de import sa nu ramana o diferenta mare (care ar putea pune in pericol stabilitatea pietei), caz in care ajustarea va continua pana la finele anului 2015", se arata in memorandumul de politici economice si financiare semnat de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI), document obtinut de Mediafax.
.
Preturile reglementate la gaze pentru consumatorii industriali vor fi majorate incepand din luna decembrie a acestui an si vor ajunge la nivelul mediu al preturilor internationale la gaze pana la finele anului 2014 intr-o maniera in general liniara.

"Pentru consumatorii casnici, preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu luna iulie a anului viitor si vor continua sa creasca la nivelul pretului international pana in decembrie 2018", se precizeaza in document.

Guvernul a transmis FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale un proiect de foaie de parcurs privind eliminarea treptata a tarifelor reglementate la gaze. Foaia de parcus va fi aprobata printr-un memorandum guvernamental, urmand ca ulterior sa fie facuta publica, iar "parametrii cheie" din acest document vor fi inclusi in Legea gazelor.

Citeste si:

Legea gazelor naturale urmeaza sa fie adoptata prin ordonanta de urgenta pana la sfarsitul lunii iunie.

In prezent, pretul la care Romania importa gae naturale, aproape in totalitate din Rusia, este de aproape trei ori mai mare comparativ cu pretul gazelor extrase din tara.

Tarifele platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.