Uniunea Europeana (UE) vrea ca fondul permanent de 500 de miliarde de euro pentru ajutarea statelor cu probleme din zona euro, Mecanismul European de Stabilitate (European Stability Mechanism - ESM), sa devina operational la 9 iulie, a declarat un oficial european citat de Bloomberg, conform Mediafax.

Parlamentele celor 17 state membre trebuie sa ratifice ESM inainte ca acesta sa intre in vigoare pentru a contracara criza datoriilor din zona euro. Pana ce ESM va primi 90% din capitalul promis, oficialii europeni trebuie sa foloseasca in continuare Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara (European Financial Stability Facility - EFSF), care mai are dintr-un total de 440 de miliarde de euro circa 240 de miliarde de euro.

Data la care noul fond va intra in vigoare depinde de evolutia aprobarii in Germania, unde parlamentul ar putea vota cel mai tarziu in prima saptamana din iulie. Avand in vedere necesitatea avizelor nationale, oficialii statelor euro spera ca tinta de 9 iulie sa poata fi atinsa, a declarat sursa citata.

ESM este componenta cheie a planului de protectie de 1.000 de miliarde de dolari destinat opririi contagiunii crizei datoriilor, in urma carora Grecia, Portugalia si Irlanda au fost nevoite sa apeleze la ajutor financiar extern. Fondul reprezinta capacitatea zonei euro pentru alte programe de ajutor financiar extern, intrucat restul planului de protectie include sume deja angajate de 300 de miliarde de euro.

Moneda euro a pierdut 6,8% fata de dolar in ultimele doua luni si s-a apropiat vineri de minimul a aproape doi ani, din cauza temerilor ca uniunea monetara s-ar putea diviza.

Germania va asigura 27% din capitalul ESM, astfel ca daca legislativul german voteaza in iunie, fondul ar putea deveni operational de la 1 iulie. Tarile participante trebuie sa transfere prima transa a capitlului in 15 zile de la ratificarea ESM.

Activarea ESM va fi un semnal important pentru pietele financiare ca zona euro continua sa sustina planul de lupta impotriva crizei, a declarat Michala Marcussen, sef al departamentului de analiza economica la Societe Generale.

Pana in prezent, Portugalia si Franta au ratificat ESM, iar parlamentele celorlalte state vor urma in urmatoarele cateva saptamani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat au platit romanii pentru vacanta de sarbatori