Romania este intr-o anumita masura avantajata fata de tarile care au adoptat moneda euro, in conditiile in care criza actuala afecteaza in special tarile din uniunea monetara, considera Daniel Daianu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.
„Pentru multe tari, zona euro este un cosmar. Aceste tari sunt ca intr-o cladire aflata in flacari si nu nicio fereastra pe care sa sara. Noi inca stam bine si avem un avantaj ca nu suntem inca in aceasta uniune monetara, insa trebuie sa rezolvam principala problema a tarii: irosirea resurselor”, a declarat Daianu in cadrul unei conferinte organizata de Romanian Business Accelerator.

Economistul spune ca tara noastra beneficiaza de un context macroeconomic semnificativ mai bun decat alte tari de pe continent, in ciuda datoriei de stat in crestere.

Cine crede ca in Romania s-ar fi putut evita cresterea datoriei publice in ultimii ani traieste pe alta planeta. Banii de la FMI si de la institutiile internationale au fost necesari pentru mentinerea echilibrului economiei nationale”, mentioneaza Daianu.

Potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013, elaborata de Ministerul Finantelor la inceputul acestui an, datoria publica nu va depasi 40% din PIB pana in 2013, in conditiile in care este asteptata o revenire a cresterii economice, o apreciere a monedei nationale fata de euro si o extindere a maturitatii titlurilor de stat.

Finantele estimeaza ca in perioada 2010-2013 costul datoriei publice guvernamentale in PIB va creste atat ca valoare absoluta, cat si ca pondere in PIB, in principal ca urmare a datoriei contractate sau care urmeaza sa fie contractata pentru finantarea deficitelor excesive.

In privinta alegerilor care au avut loc duminica in Grecia, Daianu a declarat ca rezultatul acestora reprezinta o stire buna pentru pietele financiare, insa tensiunile sociale din statul elen pot sa dea peste cap toate planurile facute de catre economisti.

"Economistii pot sa imagineze multe lucruri pe hartie pentru Grecia insa daca starea sociala trece de un anumit prag, daca pierzi strada, nu doar economia tarii este amenintata, ci chiar si sistemul democratic al tarii. Rezultatul alegerilor este pozitiv, dar starea economica a Greciei ramane una extrem de grea", a concluzionat Daniel Daianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri