Managerii companiilor se asteapta pentru perioada iunie - august la cresterea activitatii in constructii si comertul cu amanuntul si la un avans moderat in industria prelucratoare si servicii, fata de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, scrie Mediafax.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei - fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +31%), fabricarea bauturilor (sold conjunctural +29%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +24%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata (sold conjunctural +7%), iar in ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare.

Si in constructii se va inregistra o majorare a productiei (sold conjunctural +22%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +16%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +7%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +7%).

In comertul cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +16%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra crestere (sold conjunctural +18%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +19%).

Conform estimarilor din iunie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata (sold conjunctural +8%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea de asemenea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Tendinte in evolutia activitatii economice in urmatoarele doua luni