"Am aflat acum ca presedintele a retrimis Parlamentului legea energiei, legea gazelor si legea ANRE. Este o veste foarte proasta, pentru ca e obligatia noastra din acordul cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala si nu vreau sa cred ca presedintele, prins in acest razboi cu Parlamentul, loveste practic in Guvern si in Romania. Erau obligatiile Romaniei, ori presedintele le retrimite in Parlament, care nu mai lucreaza pana in toamna si asta inseamna sa nu ne respectam obligatiile fata de FMI", a spus Ponta.

El a precizat ca va discuta cu liderii grupurilor parlamentare si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, pentru identificarea unei solutii in care aceste legi sa fie transmise spre promulgare in regim de urgenta.

Presedintele Traian Basescu a transmis, miercuri, Parlamentului o cerere de reexaminare a legii pentru aprobarea OUG 33/2007 privind modificarea si completarea legilor energiei si gazelor, propunand preluarea in noua Lege-cadru a dispozitiilor referitoare la organizarea ANRE.

Citeste si:

In document, presedintele mentioneaza ca legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare aprobarea cu modificari a OUG 33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice si Legii gazelor, iar prevederile continute de ordonanta aprobata, dar si modificarile aduse prin legea de aprobare vizeaza organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

"Invederam faptul ca prezenta lege de aprobare abroga dispozitii ale Legii energiei electrice si Legii gazelor, care sunt, la randul lor, mentinute in vigoare de catre noua Lege-cadru a energiei electrice si a gazelor naturale. Intrucat noua lege-cadru, cat si legea care face obiectul prezentei cereri de reexaminare si transmise la promulgare au un domeniu similar de reglementare, semnalam necesitatea asigurarii unei legislatii unitare. In acest scop propunem adoptarea de catre Parlament a unei Legi de respingere a OUG nr. 33/2007 si preluarea in noua Lege-cadru a energiei electrice si a gazelor naturale a dispozitiilor referitoare la organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei", se arata in cererea de reexaminare.

Presedintele Basescu solicita reexaminarea Legii pentru aprobarea OUG 33/2007, in sensul respingerii ei.