Economia va inregistra o crestere fata de trimestrul al doilea de anul trecut si comparativ cu primele sase luni din 2011, fiind posibila si o iesire din reccesiune tehnica, chestiune mai putin relevanta, apreciaza ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu.
"Faptul ca veniturile la bugetul consolidat s-au incadrat in proiectii si pe de alta parte discutiile cu expertii creditorilor care ne mentin previziunea de 1,5% crestere economica ne indreptatesc sa avem sperante ca si datele economice privind cresterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive (...) Chestiunea cu recesiunea tehnica zic ca e un lucru secundar. Cand judecam cresterea economica noi o judecam perioada aceasta fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Cand zici crestere economica de 1,5% pe 2012 se inselege ca este o crestere economica in termeni reali fata de PIB realizat anul trecut", a spus Georgescu la Gandul Live, relateaza Mediafax.

Ministrul Finantelor a precizat ca a anuntat misiunea Fondului Monetar International ca deficitul bugetului general consolidat la sase luni s-a inscris in parametri negociati, iar o alta tinta atinsa a fost incadrarea anvelopei salariale in nivelul stabilit pentru jumatatea anului.

"Noi avem speranta si aproape certitudinea ca fata de anul trecut va fi o crestere economica, fata de trimestrul II si fata de 6 luni, si, sigur, probabil vom iesi si din aceasta recesiune tehnica, avand mai mult un impact teoretic. Dar, din punct de vedere economic, ceea ce ne intereseaza este perioada din acest an raportata la anul anterior", a mai precizat Georgescu.

Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a reintrat in recesiune, scaderea fiind limitata de evolutiile pozitive din agricultura (crestere de 4%) si informatii si comunicatii (2,2%). Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustata sezonier, a fost in primul trimestru de 145,196 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,1% fata de trimestrul IV 2011.

Economia a intrat in recesiune, intrucat ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare. Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.

Romania s-a aflat in recesiune tehnica si in perioada 2008-2011, pentru doi ani si jumatate.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%. Pentru anul in curs estimarile autoritatilor indica o crestere economica de 1,5%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri