Productia de grau este in acest an de 4,7 milioane de tone, sub cea de anul trecut, de 5,7 milioane tone, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit caruia fostul ministru de resort Valeriu Tabara a anuntat date false pentru productia din 2011, respectiv 7 milioane tone, informeaza Mediafax.
"Productia totala de grau se aseaza undeva in jurul cifrei de 4,7 mlioane de tone. Ca o comparatie, in anul 2011 productia totala pe care a inregistrat-o Romania a fost de 5,79 milioane de tone", a declarat Constantin intr-o conferinta de presa.

Intrebat cum explica faptul ca anul trecut Tabara, la acea data ministru al Agriculturii, a anuntat o productie de grau de 7 milioane de tone, Constantin a raspuns ca statistica Ministerului Agriculturii arata ca productia a fost de 5,7 milioane tone.

"Daca a anuntat domnul Tabara 7 milioane de tone, inseamna ca 1,3 milioane de tone le-a bagat dansul in alta parte. Productia care exista in statisticile ministerului este de 5,7 milioane de tone de grau", a spus el.

Potrivit lui Constantin, chiar daca productia de anul acesta este mai mica decat cea din anul trecut nu este o situatie care sa alarmeze ca Romania nu isi va putea asigura in perioada urmatoare necesarul de hrana.

"In anul 2012 exporturile sunt mai mici decat anul trecut, ceea ce ne face sa credem ca necesarul pe piata romaneasca nu va fi afectat sub nicio forma. Toata productia de grau este inca in tara, iar din cate stiu s-au exportat doar 200.000 de tone. Intr-adevar, din cauze pe care nu le putem controla, este posibil ca la porumb si floarea soarelui sa avem pierderi ceva mai mari in acest an", a mai spus el.

Ca productivitate, datele prezentate de Constantin arata o productie de grau pentru anul 2012 de 2,6 tone pe hectar, in timp ce anul trecut aceasta a fost de 3,5 tone la hectar.

Tabara a declarat in septembrie 2011, la bilantul unui an de mandat, ca printre realizari s-au numarat productia record de cereale, initierea a 67 de acte normative si subventionarea pretului motorinei pentru agricultura.

Potrivit bilantului, desi suprafata cultivata cu grau a fost de 1,97 milioane de hectare, cu 9% mai mica decat in anul anterior, recolta din 2011 a fost de aproape 7,2 milioane de tone, cu 24% mai mare decat cea obtinuta in 2010.

Tabara a anuntat atunci productii record si la porumb, de 12 milioane de tone, floarea-soarelui, struguri, legume si fructe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri