15 August 2012

Au venit datele PIB! Vezi evolutia economiei in primul semestru



Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, dupa doua trimestre consecutive de scadere, astfel ca in primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2011.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,7% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8% pe serie bruta si cu 1,4% pe serie ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

INS a publicat marti estimarile "semnal" privind evolutia PIB in trimestrul al doilea, urmand sa anunte varianta provizorie a indicatorului la 6 septembrie, scrie Mediafax.
Economia ramane in recesiune La jumatatea lunii iulie ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat ca economia va inregistra o crestere fata de trimestrul al doilea de anul trecut si comparativ cu primele sase luni din 2011, fiind posibila si o iesire din recesiune tehnica, chestiune insa mai putin relevanta.
Economia este in recesiune intrucat ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scaderea din primul trimestru a fost limitata de evolutiile pozitive din agricultura si informatii si comunicatii.

Guvernul a redus recent prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8-2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).

Proiectul primei rectificari bugetare din acest an, programata pentru ultima parte a lunii august, releva ca Executivul si-a redus din nou estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.

Cele 7 motive absurde care se opun privatizarii: cat timp veti mai sufoca proprietatea privata?



Citeste si