Pretul la gaze va creste cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru consumatorii industriali, pana la mijlocul lunii septembrie, in vederea alinierii preturilor la costurile de productie, a spus seful misiunii FMI in Romania, Erik der Vrijer.
"Foile de parcurs pentru gaze si electricitate nu s-au devansat. Nu s-a actionat in avans, pentru ca asa convenisem data trecuta cu Guvernul. In Romania exista un mecanism prin care daca costurile de productie cresc acestea trebuie sa se transfere in pretul la consumatorii finali, iar aceasta formula nu s-a aplicat", a explicat Erik der Vrijer.

El a adaugat ca aceasta scumpire din septembrie reprezinta un fel de corectie a lipsei de ajustare din trecut. In plus, el a consemnat importanta acestor alinieri mai bune la costurile de productie, care au rolul de a produce resurse pentru eficientizarea sectorului energetic si realizarea de investitii.

In ceea ce priveste viitoarele majorari de preturi, calendarul ramane in vigoare, acest lucru insemnand ca o noua scumpire va avea loc in decembrie pentru consumatorii casnici. Pretul la gaze va fi majorat treptat pana in 2016.

Totusi, Erik der Vrijer a precizat ca Guvernul trebuie sa ii ajute pe consumatorii vulnerabili prin masuri de natura sociala, iar acest lucru poate fi realizat prin implementarea unei taxe suplimentare asupra sectorului energetic.

"O parte din profiturile suplimentare ar putea fi folosite pentru asigurarea acestor masuri de asistenta sociala. Cred ca acestea pot fi puse in aplicare incepand de anul viitor", a concluzionat oficialul FMI.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri