Reactia pietei a fost limitata, leul s-a apreciat cu 0,2% fata de euro, in urma anuntarii deciziei Curtii Costitutionale, care era cel mai probabil scenariu, in pofida contextului marcat de agitatie intensa si incertitudini, arata analistii bancii.

"Pe termen foarte scurt ne asteptam ca intensitatea tensiunilor politice sa se diminueze, dar numai pentru a reveni apoi la nivelul atins inainte de votul de suspendare a presedintelui in Parlament, de pe 6 iulie", se asteapta economistii Raiffeisen.

Acestia se asteapta ca in lunile urmatoare sa persiste incertitudinile politice.

"In lunile urmatoare anticipam ca incertitudinile legate de evolutiile politice sa persiste, avand in vedere relatiile tensionate dintre presedintele Basescu si actuala majoritate din Parlament, dominat de USL, precum si alegerile parlamentare care vor avea loc spre sfarsitul acestui an", potrivit notei.

Analistii bancii apreciaza ca problemele politice, alaturi de aversiunea fata de risc de pe pietele externe si intrarile reduse de capital strain vor continua probabil sa exercite presiuni asupra leului si randamentelor obligatiunilor.

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si a mentionat ca la data publicarii deciziei in MO Traian Basescu isi reia atributiile.