"Nu se va ceda presiunilor pentru relaxarea disciplinei fiscale inaintea alegerilor parlamentare. Vom lua masuri pentru a asigura o disciplina fiscala stricta la nivelul finantelor publice locale si in privinta reducerii arieratelor".

Atingerea tintei de deficit bugetar in acest an va presupune atat continuarea politicii de austeritate, cat si masuri pentru o mai buna colectare a contributiilor fiscale, se mai spune in scrisoarea de intentie.

"In 2013, deficitul structural va fi redus cu cel putin 0,5% din PIB. Pentru a ne asigura ca vom respecta obiectivul pentru 2012, vom limita tinta de deficit cash la 2,2% din PIB, ceea ce presupune o consolidare echivalenta cu 2% din PIB in termeni structurali. Atingerea acestei tinte va presupune mentinerea austeritatii in zona cheltuielilor si consolidarea eforturilor de colectare a taxelor", se arata in document.

Tinta de deficit bugetar este de 2,2% in acest an

Tinta de deficit bugetar in acest an este de 2,2% din PIB pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.

Tot ca masura de incadrare in tinta de deficit, Executivul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la PNDI.

Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie publicata miercuri privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor locale pentru a nu periclita atingerea tintelor de deficit bugetar din acest an.

Arieratele sunt in crestere

Potrivit Consiliului Fiscal, arieratele monitorizate de catre FMI (restante mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei in perioada martie-iunie 20122, crestere generata aproape in totalitate de arieratele la bugetele locale, revenind astfel, dupa usoare progrese inregistrate in 2011, la nivelul din decembrie 2008.

"Mai mult, daca luam in calcul toate restantele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decat cel de la inceputul crizei in 2008. Cea mai mare parte a arieratelor sunt concentrate la bugetele locale, remarcandu-se in plus o crestere semnificativa a acestora in lunile mai-iunie 2012 (perioada alegerilor locale)", se arata in opinia Consiliului Fiscal privind rectificarea bugetara.

Consiliul Fiscal mai noteaza ca problema arieratelor la bugetele locale apare ca o problema structurala recurenta si reflecta in principal o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii finantelor publice locale.