Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca rectificarea bugetara aprobata de Guvern reflecta deteriorarea situatiei economice a Romaniei, contribuie la aceasta deteriorare si arata ca pana la sfarsitul anului nu este nicio speranta de redresare economica, ci va fi mai rau, informeaza Mediafax.

"Prima concluzie este ca rectificarea bugetului reflecta deteriorarea situatiei economice a Romaniei si continua aceasta deteriorare, iar a doua este ca, pentru restul intervalului ramas pana la sfarsitul anului, nu avem nicio speranta de redresare economica, ci, dimpotriva, ar trebui sa ne pregatim pentru mai rau", a spus Stolojan, duminica, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca, pe termen mediu si lung, Romania este candidata in randul tarilor cu venit mediu, incapabila sa depaseasca aceasta situatie si ca "retorica gaunoasa a lui Victor Ponta si Crin Antonescu cu privire la bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut nu ajuta, ci inrautateste situatia".

Stolojan a mai spus ca rectificarea este intemeiata pe reducerea ritmului de crestere economica de la 1,7% la 1,2%, cu perceptia ca aceasta crestere de 1,2% este optimista. El a mai spus ca s-a luat in calcul un curs de schimb de 4,45 lei/euro fata de 4,2 lei/euro cat a fost la intocmirea bugetului in 2011.

"Aceasta rectificare a obligat Guvernul sa faca miscari in cadrul bugetului care nu fac decat sa continue deteriorarea situatiei", a adaugat Stolojan.

El a spus ca va fi o inrautatire in continuare a indicatorilor economici, ceea ce va face sa fie nevoie de o noua rectificare bugetara.

Potrivit lui Stolojan, factorii care duc la aceasta situatie sunt reducerea fondului pentru investitii, angajamentul ca in semestrul II sa se limiteze sumele din buget acordate proiectelor cu finantare pe fonduri europene, situatia grea din agricultura si lipsa de credibilitate a Guvernului.

El a apreciat ca se preconizeaza ideea unei cresteri economice sub 1% si se asteapta in continuare la presiuni pe piata valutara a Romaniei.

Veniturile bugetului de stat au fost diminuate cu 0,4% din PIB, iar cheltuielile, pe sold, cu 0,2%, in timp ce bugetele asigurarilor sociale au fost majorate cu circa 370 milioane lei, Guvernul urmand sa se incadreze in tinta de 2,2% din PIB a deficitului bugetului general consolidat. Datele au fost incluse in rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe anul 2012, aprobate joi de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca a aprobat rectificarea bugetului preluat de la fosta guvernare, care, in opinia sa, a fost un buget construit pe o filozofie "antisociala" si a subliniat ca fondurile alocate initial "in scop politic" pentru piscine si partii au fost redistribuite.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Tomac: PMP a pregatit aproximativ 2.500 de amendamente la buget