"Veniturile au crescut in primele opt luni cu 8,1% din PIB, si au depasit 125 de miliarde lei, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu numai 2,8%, la circa 133 miliarde lei", au precizat surse guvernamentale.

Astfel, potrivit datelor preliminate, deficitul bugetar de la finele lunii august s-a situat putin peste 7 miliarde lei, reprezentand 1,18% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 607,3 miliarde lei, scrie Mediafax.

In aceste conditii, Guvernul are la dispozitie pentru ultimele patru luni ale anului un spatiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei pentru a se incadra in tinta de deficit.

Executia bugetului general consolidat dupa primele sapte luni s-a incheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, fata de un deficit de 1,96% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,12% din PIB dupa primul semestru din acest an.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.

Totodata, prin cea mai recenta scrisoare cu FMI Executivul s-a angajat sa evite derapajele fiscale in perioada alegerilor generale de la sfarsitul acestui an, chiar daca vor exista "presiuni" pentru relaxarea fiscala, si sa asigure o disciplina stricta la nivelul finantelor publice locale.