Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat ca pune la dispozitia celor care vor sa investeasca in irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare inca 60 milioane de euro, in urma realocarilor financiare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Banii sunt disponibili in cadrul sesiunii ce se va desfasura in perioada 3 septembrie-15 octombrie si pot fi solicitati pentru investitii in modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigatii, inclusiv pentru statii de pompare sau de contorizare, precum si pentru lucrari de imbunatatiri funciare care sa asigure functionarea optima a sistemelor de irigatii.

Aceste tipuri de investitii pot primi pana la un milion euro, suma care acopera integral totalul cheltuielilor eligibile pentru investitiile de utilitate publica ce deservesc intreaga comunitate.

Pentru investitiile de utilitate publica ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. In acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depasi 750.000 euro pentru un proiect.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5.000 de euro si reprezinta valoarea totala eligibila a proiectului.

Beneficiarii sunt organizatiile si federatiile de utilitate publica ale proprietarilor sau detinatorilor de terenuri agricole, constituite in conformitate cu legislatia in vigoare.

"Prin aceasta masura de finantare se acorda fonduri nerambursabile pentru cresterea eficientei activitatii agricole prin imbunatatirea aprovizionarii cu input-uri si o mai buna valorificare a produselor rezultate. Se are astfel in vedere diminuarea riscului si incertitudinii in agricultura, prin reducerea incidentei fenomenelor naturale (seceta, eroziunea solului etc.). De asemenea, investitiile finantate prin vor contribui la ameliorarea calitatii mediului si la diminuarea surselor de poluare", se arata intr-un comunicat al APDRP.

Pana in prezent, pentru Masura 125, "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii", APDRP a selectat pentru finantare 465 de cereri, prin care s-au solicitat 524 de milioane de euro. Dintre acestea, 48 de proiecte, cu o valoare de 62 milioane de euro, prevad investitii in infrastructura de irigatii.

Fondurile alocate prin Masura 125 aferente sesiunii din septembrie 2012 reprezinta contributie de la bugetul de stat 20% si contributia Uniunii Europene-80%.

Seceta a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren (peste 40% din suprafata arabila), iar in cazul graului 30% din culturile insamantate in toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei, reiese din datele prezentate recent de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Suprafata agricola totala a Romaniei este de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil.

De asemenea, la culturile de primavara, au fost afectate de seceta peste 1,7 milioane de hectare, ceea ce reprezinta circa 32,5 % din suprafata totala cultivata la inceputul anului, scrie Mediafax.

Din culturile de primavara afectate de seceta, cea mai grava situatie se regaseste la porumb (81,2% din suprafata insamantata) si la floarea-soarelui (45,8%).

Exploatatiile de mici dimensiuni si de subzistenta, detinute de persoane fizice, au suferit cel mai mult de pe urma secetei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri