Romania solicita Comisiei Europene sa ia in calcul prin noua Politica Agricola Comuna o suprafata agricola de 12 milioane de hectare pentru care se calculeaza alocari financiare, fata de 7 milioane de hectare, cat s-a stabilit la aderarea in UE, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, noteaza Mediafax.

"Romania are cateva solicitari pentru Politica Agricola Comuna. Ce cred ca ar fi bine ca Romania sa obtina? Un pachet mult mai mare, mult mai bun. Romania si-a exprimat dorinta de a se recalcula alocarea financiara prin luarea in calcul a unei suprafete agricole ceva mai mari. In momentul aderarii, pentru Romania a fost luata in calcul o suprafata agricola de 7 milioane de hectare, dar noi an de an am platit intre 8,6 si 9,6 milioane de hectare", a afirmat ministrul Agriculturii la conferinta Mediafax Talks about Agriculture.

El a afirmat ca avand in vedere potentialul Romaniei, Guvernul solicita ca in noua Politica Agricola Comuna, pentru perioada 2014-2021, sa se calculeze o suprafata agricola de 12 milioane de hectare.

"Pe de alta parte, exista dorinta ca plata care se va acorda pe suprafata din 2014 sa creasca. In momdntul de fata, Romania se afla la 75% ca suma de referinta din media Uniunii Europene vis-a-vis de platile pe suprafata", a mentionat ministrul.

El a explicat ca in Romania un fermier primeste 180 de euro pe hectar, dintr-o medie europeana calculata de 270 de euro pe hectar.

Propunerea initiala, agreata prin tratatul de aderare, este ca in 2016 Romania sa ajunga la 90% din media UE.

"Propunerea noastra este ca la 1 ianuarie 2014 suma primita sa creasca cu doua treimi din diferenta de pana la 100%. Ne dorim ca intr-o perioada cat mai scurta de timp Romania sa recupereze acea diferenta care creeaza un dezavantaj competitional vis-a-vis de fermierii din UE", a mai afirmat Constantin.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romanii investesc de 17 ori mai mult in bautura decat in cultura