Presedintele Traian Basescu a declarat la Cotroceni, ca Romania nu are niciun motiv in acest moment sa modifice tinta de aderare la Euro in 2015 si ca ramanerea in afara zonei Euro ar fi "o drama", aratand ca e un tren pe care riscam sa nu-l mai putem prinde in viitor, potrivit Mediafax.
"Un element esential in a fi convingatori in solicitarile noastre este de mentinere a tintei noastre de aderare la zona Euro, care trebuie sa ramana 2015. Numai daca viata ne va demonstra ca nu putem, ca nu suntem capabili, ar trebui sa ne modificam tinta. Dar in acest moment nu avem niciun motiv sa ne modificam tinta, care este 2015", a sustinut Traian Basescu.

"Riscul sa mai stam, sa mai cugetam, este major si exista riscul ca trenul sa treaca si sa nu mai revina in gara", a adaugat seful statului.

El a precizat ca stie foarte bine care este abordarea si sunt state care nu mai au timp sa stea dupa cei care nu pot lua decizii utile in timp util.

Presedintele a spus ca aude diversi analisti si politicieni care se gandesc daca ne intereseaza sau nu zona Euro.

"Va asigur ca ramanerea in afara zonei euro ar fi o drama pe termen mediu si lung pentru Romania. (...) Va repet, este un trend pe care riscam sa nu mai putem sa il prindem in viitor", a avertizat Traian Basescu.

Realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania


Presedintele Traian Basescu a mai spus ca proiectul uniunii bancare promovat in aceasta saptamana de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avantajeaza Romania, deoarece piata din tara noastra este acoperita in proportie de 85% de banci din zona euro.

Basescu a subliniat, in conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, ca Romania sustine "fara rezerve" atat proiectul uniunii bancare, cat si pe cel al mecanismului european de stabilitate, ambele fiind in avantajul tarii noastre.

"In momentul de fata s-a lansat teza uniunii bancare si are si un termen foarte scurt de intrare in functiune, sigur, o intrare in trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizeaza intrarea in procesul de realizare a uniunii bancare. Aici as face o mentiune, si este un comentariu personal, deocamdata: alaturi de Mecanismul European de Stabilitate, realizarea uniunii bancare avantajeaza Romania. (...) Nu avem niciun motiv sa fim impotriva realizarii uniunii bancare, ceea ce va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai. Romania, avand o piata dominata de banci din zona euro, cam 85% din banci sunt din zona euro, pentru noi este un avantaj, chiar daca este un avantaj indirect", a afirmat Basescu.

El a explicat ca Romania este avantajata de mecanismul european de stabilitate pentru ca acesta se adreseaza statelor UE aflate in dificultate din cauza datoriilor mari, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, iar tara noastra este interesata ca acestea sa fie sustinute deoarece reprezinta destinatii ale exporturilor romanesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri