Costurile nesalariale asociate fortei de munca au urcat totodata in Romania cu 7,1%. Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai mare crestere anualizata din UE a costului nominal orar al fortei de munca la nivelul intregii economii, de 7,1%. La nivelul Uniunii Europene a fost consemnat un avans de 1,8%, scrie Mediafax.

Costurile orare ale fortei de munca au crescut cu 1,6% in zona euro in trimestrul al doilea fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Romania (7,1%), Finlanda (4,9%), Bulgaria si Letonia (4,8% fiecare), la polul opus sitandu-se Irlanda (0,4%), Spania si Olanda (0,5% fiecare).

Guvernul a majorat cu 8% salariile bugetarilor incepand de la 1 iunie si vrea sa efectueze in decembrie restituirea integrala a remuneratiei angajatilor din sistemul public la nivelul de la jumatatea anului 2010, anterior reducerii cu 25% agreate cu FMI. Bugetarii au mai beneficiat de la inceputul anului trecut de o majorare salariala de 15%.

Costul orar al fortei de munca este un indicator al productivitatii economice. Principalele componente ale indicatorului sunt salariile si costurile nesalariale.

Indicatorul masoara costul fortei de munca la angajator si este calculat prin impartirea cheltuielilor cu angajatii la numarul de ore lucrate in perioada analizata. Indicele costurilor fortei de munca acopera salariile si cheltuielile nesalariale, excluzand subventiile, si nu include cheltuieli de instruire a angajatului, costuri de recrutare si investitii in echipament de lucru.

Costurile salariale includ remuneratia directa, bonusuri, alocatii platite de angajator in numerar sau in natura in schimbul muncii depuse, transferuri catre fonduri de economii ale angajatilor, plati aferente zilelor de concediu platit si cheltuieli asociate precum automobilele de la firma, carburanti sau hrana.

Citeste si:

Costurile nesalariale se refera la contributii sociale si taxe in domeniul muncii, din care se extrag subventiile menite sa returneze partial sau total cheltuielile inregistrate de angajator.

Salariile au crescut in trimestrul al doilea in UE cu 1,9%, respectiv cu 1,7% in zona euro.

Componenta salariala a afisat cresteri de 7% in Romania, 5,9% in Bulgaria, 5% in Ungaria, 4,8% in Finlanda, 4,6% in Cehia si Letonia, respectiv 3,9% in Polonia, potrivit datelor Eurostat.

In Franta, salariile au urcat in trimestrul al doilea in medie cu 2% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, iar in Germania a fost inregistrata o crestere de 3%.

Italia a afisat un avans de 1,1%, iar Spania 0,5%.